Марин Чилич е на полуфинал на "Ролан Гарос" след изключителен мач срещу Андрей Рубльов, продължил 4 часа и 14 минути.

Хърватинът вдиган победно ръце след 5:7, 6:3, 6:4, 4:6, 7:6 (10-2) в четвъртфинал, държал в напрежение всички на трибуните в Париж и пред телевизорите.

Марин имаше мачбол още при 5:4 в петия сет, но пропусна. В тайбрека до 10 точки обаче - както от тази година се решават петсетовите мачове на "Ролан Гарос", бившият №3 в света бе безпощаден с 10-2, а Рубльов рухна в решаващите моменти.

Чилич елиминира втората ракета на Русия, след като преди 2 дни направи същото и с аса Даниил Медведев - другата голяма звезда на тази страна. И си заслужи място на полуфинал, който ще е срещу победителя от скандинавския четвъртфинал Холгер Руне (Дания) - Каспер Рууд (Норвегия).

Това е първо достигане до такава фаза на хърватина, който има финал във всеки един от трите останали турнира в Големия шлем, както и титла на US Open, но в Париж винаги бе стигал най-много до четвъртфинал.

Днес сервисът бе големият му жокер, като удивителните 33 аса срещу 15 на Рубльов се оказаха важно предимство. Двамата бяха безкрайно мотивирани, защото руснакът пък няма нито един достигнат полуфинал в Шлема и бе решен тук да е първият. Не се случи...

Другата двойка по пътя към финала е ясна от вторник - Александър Зверев срещу Рафаел Надал.