Новак Джокович победи Роджър Федерер на финала на "Уимбълдън".

Това не беше просто финал, това не беше просто една игра - тенис... Това бе миг от съвременната история на света, от която имаме щастието да сме част. Сърбия ликува, след като Джокович вече има 16 титли от Шлема.

Ноле се е доказал като голям спортист. Но в този мач той не играеше просто срещу Федерер. Новак се бе изправил като исполин срещу целия свят, който искаше швейцарецът да триумфира.

Джокович остана сам след втория сет, който загуби. От този момент до края на мача всяка негова грешка бе посрещана от публиката с аплодисменти. При всяка критична точка, която Федерер губеше, публиката притихваше. Сбъркаше ли Ноле, избухваше.

Има ли тук справедливост...?

И самият Новак разказа за това след успеха.

"Когато публиката скандира "Роджър", аз чувам "Новак", обясни победителят.

"Звучи глупаво, но е така", каза шампионът за мисловните похвати, които е използвал в моментите, в които публиката е подкрепяла съперника му.

"Опитвам да убедя себе си, че е така. "Роджър" и "Новак" са близки (по звучене)", продължи Джокович с усмивка. По думите му това вероятно е бил най-изискващият психически мач в кариерата му.

"Едно нещо обещах на себе си, когато излизах на корта - трябваше да остана спокоен и сдържан, защото знаех, че атмосферата ще е такава, каквато беше", каза шампионът.

След такова откровение върви само едно: Хвала тебе, брато... (б.р.-с ударение на "а" в брато)

И може би това си има обяснение. Федерер чуква 38 година след броени дни (8 август). Колкото и да ни се иска, пред него не остават много финали. Това е горчивата истина. Но нека се наслаждаваме докато можем, после ще му мислим.

Сърбия ликува при мъжете с Новак, Румъния ликува при жените, след като Симона Халеп спечели "Уимбълдън" и грабна втора титла от Големия шлем, след като миналата година триумфира и на "Ролан Гарос".

Трябва ли да мислим ние къде сме... По-скоро - не. Иначе Гришо да е жив и здрав.

И дано скоро пак стане изестен с това, което прави на корта, а не с това, което му носи удоволствие извън корта.