Тенисисти от Русия и Беларус ще могат да участват на Australian Open. Това стана ясно след съобщение от страна на Тенис Австралия, свързано с казуса, който излезе на дневен ред след включване от страна на украинския посланик в страната преди няколко дни. Тогава Василий Мирошчиненко призова Австралия да забрани участието на тенисисти от Русия и Беларус в Мелбърн, като дори заяви, че ще проведе среща с директорите на местния тенис по темата.

Както е известно, след началото на войната в Украйна в края на миналия февруари, от Международния олимпийски комитет препоръчаха на спортните федерации да не допускат представители на Русия и Беларус до международни турнири заради създалата се ситуация.

На 1 март 2022 година Международната тенис федерация прекрати членството на двете страни и отне всичките им домакинства. Освен това Русия и Беларус нямаха представители на "Уимбълдън", макар че спортистите изразиха готовност да играят с неутрален статут.

"Тенисисти от Русия и Беларус могат да участват на индивидуални международни турнири, включително на Откритото първенство на Австралия. Това отговаря на принципите, зададени от спортния министър на страната", гласи официалната позиция по темата от страна на Тенис Австралия.

В момента в Топ 10 на мъжкия тенис има двама руснаци - Даниил Медведев (№7) и Андрей Рубльов (№8).

При жените Арина Сабаленка от Беларус е №5, докато Дариа Касаткина и Вероника Кудерметова от Беларус са съответно №8 и №9.