Цветана Пиронкова отпадна в първия кръг на квалификациите за Мастърса в Мадрид след поражение от поставената под №1 в схемата.

Пловдивчанката загуби след обрат срещу Анастасия Севастова - 6:3, 4:6, 3:6 в мач, който продължи два часа и четири минути.

Цвети спечели първия сет срещу световната №54, която играе много рядко квалификации на такива турнири, но след това мачът беше прекратен за около половин час заради дъжд.

В последствие преместиха мача на друг корт и представянето на латвийката се подобри значително, за да обърне развоя в своя полза.

В първия сет Цвети проби рано за 2:0, а след това показа характер в маратонския трети гейм на свой сервис. Пробивът й бе върнат за 3:2, но след това постигна нов и то на 15. Успя да го затвърди и да вземе първата част с 6:3.

Вторият сет бе най-дълъг и в него Цвети отново проби първа. Поведе с 3:1, но след това играта и спадна и загуби следващите три гейма. Успя да се върне в мача за 4:5, но когато трябваше да изравни резултата, допусна нов пробив и загуба в сета - 4:6.

Третата част вървеше гейм за гейм преди отново Цвети да пробие първа. Поведе с 3:2, но този път загуби четири поредни гейма за крайното 3:6.

За жалост тя изпусна твърде много възможности при преднина в своя полза да затвори сетовете.

В следващия кръг Севастова ще играе с украинката Марта Костюк.