Световният №2 Даниил Медведев е полуфиналист на Australian Open след невероятна петсетова драма, продължила 4 часа и 42 минути.

В нея руснакът направи пълен обрат и с 6:7, 3:6, 7:6, 7:5, 6:4 успя да победи канадеца Феликс Оже-Алиасим.

За всичките 124 мача на Australian Open тази година това бе единственият обрат от 0:2 до 3:2, като безспорно двамата ни подариха най-вълнуващия двубой в турнира. Спокойно може да наречен тази продукция "Мачът на турнира" до този момент.

Над 4 часа и половина нямаше слаб момент на корта, а почти всяка точка влизаше във вълнуващо и напълно непредвидимо разиграване. Просто тенис от най-висока класа от страна и на двамата, а в края, който и да се бе оказал победител, нямаше да е незаслужено.

Това обаче бе Даниил Медведев, който изпозлва по-големия си опит и по-здравите си нерви в ключовите моменти, за да се окаже краен победител от тази битка, изпратила го на полуфинал срещу световният №4 Стефанос Циципас.

След титлата си от US Open преди няколко месеца, Медведев продължава да затвърждава впечатление, че е най-добрият тенисист към този момент, което неслучайно го направи и фаворит на букмейкърите за титлата в отсъствието на Новак Джокович.

Снимка: Getty images

Но в първите два сета изглеждаше, че Медведев може и да се прости безславно с надпреварата.

Феликс Оже-Алиасим, който е №9 в световната ранглиста правеше мача на живота си. Сервираше перфектно и доста разнообразно, движеше се добре по корта и общо взето не оставяше шансове на Медведев.

Руснакът от своя страна допускаше доста нетипични непредизвикани грешки. Неговият форхенд не работеше по най-дбрия начин, той също така направи редица двойни грешки в ключови моменти.

Медведев е известен с железната си психика и тоталното игнориране на страничните фактори, но в тези два сета той определено излезе от равновесие. Нерви, разсеяност и доста лоши отигравания в ключовите моменти белязаха неговата игра.

Снимка: Getty images

Първият сет достигна до решителен тайбрек, в който с двойна грешка Медведев позволи на своя съперник да поведе с 5:3, а Оже-Алиасим не изпусна открилия му се шанс и спечели със 7:4, за да затовори сета.

Втората част започна ужасяващо за световния №2, който допусна пробив още в първия си сервис гейм, а след това Оже-Алиасим поведе с 3:0. Това съвсем извади Медведев от равновесие и наистина не се виждаше, как руснакът ще се измъкне.

Третият сет премина през стрхотни разигравания и спиращи дъха моменти, но двамата не стигнаха до пробив. Единствен Оже-Алиасим имаше един шанс, който не реализира, а сетът отиде в тайбрек.

И точно тогава, след третата точка на тайбрека и осъществения от Медведев минипробив за 2:1, над Мелбърн заваля дъжд.

Сякаш по поръчка от Даниил Медведев и неговия екип.

Снимка: Getty images

Това прекъсна мача за около 20 минути докато бъде затворен покривът на корта, а след това набързо Медведев спечели тайбрека със 7:2.

Четвъртият сет в мача безспорно бе най-вълнуващия като тенис и представяне на двамата, като в него и от двете страни на корта видяхме двама невероятни тенисисти, които показват най-доброто от своя репертоар.

Страхотни сервиси, брутални дълги разигравания, излизания на мрежата, магически удари и просто спиращ дъха тенис.

Но първият критичен момент дойде в десетия гейм, когато при 5:4 в своя полза и серивс на Медведев, Феликс Оже-Алиасим достигна до мачбол. Но в този момент руснакът показа каква психика има, защото изстреля невероятен сервис по десния диагонал, възможно най-трудният ъгъл за десничар, но успешен ход, който го измъкна от инфарктния миг.

Той го направи с най-силния сервис за мача - 213 километра в час.

И в следващия гейм всичко това се отплати, защото при 40:40 Оже-Алиасим трепна, допусна двойна грешка и подари брейкбол на Медведев, който се възпозлва и поведе с 6:5.

След това той трябваше да затоври сета, поведе с 40:0, но това не беше краят на драмата. Оже-Алиасим се върна до 40:40, но все пак Медведев не допусна рибрейк и прати мача в пети сет.

И той не беше лишен от драма. Първи Оже-Алиасим пропиля три брейкбола, а веднага след това Медведев успя да пробие. Това бе пробивът, който щеше да се окаже решителен за крайния изход.

До последно Оже-Алиасим не се предаваше, дсотигна до общо три брейкбола, с които да се заъврне в играта, но Медведев все се измъкваше.

Той изкова тази невероятна победа, която го прати на полуфинал. Самият той призна след мача, че в най-трудните моменти си е казвал "Какво би направил Новак Джокович в тази ситуация".

Снимка: Getty images