Известният швейцарски диетолог Юрг Хьосли, изрази публично мнението си за слабото представяне на носителя на 12 титли от Голям шлем - Новак Джокович.

Според Хьосли, промяната в хранителния режим на сърбина е основната причина са кризата в играта му, а не проблемите с лакътя, които имаше.

"Винаги съм се възхищавал на Джокович, но когато разбрах за промяната в диетата му, бях сигурен, че ще настъпи такава криза.

Виждаме резултати на анорексия, която може да се обясни с обсебването от една диета, която само на пръв поглед е полезна, защото употребяваната храна изглежда полезна.

Джокович взе радикално решение в хранителния си режим, но без да вземе предвид дългосрочните последствия.

Намаляване на въглехидратите и тотално избягване на захар е голяма грешка. В началото се чувстваш по-силен, защото клетките започват да съхраняват повече кислород, но мускулите започват да произвеждат все по-малко млечна киселина.

Резултатите стават много драматични, когато загубиш възможността да произвеждаш и да изгаряш млечните киселини. Новак ще се чувства още по-зле, когато достигне лимита на силите си, защото ще се появи още по-голям стрес и също така качеството на съня ще намалее драстично, дори може да се стигне до социална изолация.

Такава диета може да доведе единствено до физическа и психологическа болка за Джокович", заключва Хьосли.

Сърбинът пропусна втората половина на 2017 г. заради контузия в лакътя, а от началото на 2018-а, Ноле записа едва пет победи от десет мача.

Само една от петте му загуби бе срещу тенисист от топ 10, всички други бяха от играчи, които са на доста по-ниско място от Джокович в ранглистата.