Директорът на първия за годината турнир от Големия шлем излезе с официална позиция, след като от седмици темата с въздуха над Мелбърн не слиза от водещите, и то не само в спорта.

Димът от бушуващите пожари предизвика тревога сред гражданите, като те са съветвани да прекарват на открито възможно най-малко време. Което няма как да се случи с тенисистите на Australian open, които тренират и играят в квалификациите на открити кортове.

"Има много спекулации за това, че турнирът може да пропадне - казва в позицията си Крейг Тайли, директор на надпреварата. - Чета на места, че е възможно да започнем с дни по-късно и други подобни информации. Откритото първенство на Австралия ще се проведе по план и това е! Качеството и това доколко е здравословен въздухът, са изключително сложни теми, за да се правят подобни прибързани заключения. Много фактори влияят за това. Има различни метрики, с които следим ситуацията.

Вярваме изцяло на медицинските лица, които ще ни дадат най-точните съвети, за да сме сигурни, че здравето на играчите не е застрашено.

Имаме и достатъчно покрити арени в комплекса. Това може да направи турнира да изглежда малко странен и различен, но той ще се проведе. Проучванията ни показват, че няма случай в света, където и да е, показателите да са се задържали над 200 в две поредни седмици (от 5 дни е така в Мелбърн - б.р.). Очакваме нивата да спаднат до понеделник, когато започват основните мачове."

Скандалите обаче продължават и играчите, които участват в квалификациите, не спират да атакуват ръководителите на турнира.

Според тях всичко се свежда до това да има нормални условия от понеделник нататък, но не и за дните от пресявките. А вече отпаднаха тенисисти, които просто не издържаха физически, като словенката Далила Якубович и американката Ноа Рубин.

"На Федерер и Надал вероятно не им пука, но ние едва дишахме на корта. Отношението на топ играчите трябва да е далеч по-сериозно към проблема, те са твърде егоистични", изстреля в сряда световният №103 Брейдън Шнур (Канада).

А британецът Лиъм Броуди, който също бе елиминиран в квалификациите, бе още по-краен.

"Колкото повече време минава, толкова повече се вбесявам в какви условия играхме - изповяда се той пред BBC. - Аз не можех да дишам. Кръвта ми кипва, като се сетя! Не можем да подминаваме тези неща, а организаторите да ни казват, че условията са ОК. Не са ОК. В същото време текат предупреждения към хората в Мелбърн да си седят по домовете. Ние излизаме навън и играем в спорт с огромни изисквания към тялото, а не можем да дишаме."