Шефът на руския тенис Шамил Тарпишев разпали дискусия около Мария Шарапова с изказване, че тя заслужава да играе на Олимпиадата в Токио догодина.

Нещо повече - президентът на федерацията в Москва разкри, че е водил разговор по темата със звездата, която изявила "желание не само да играе за Русия, но и да спечели златото".

Шарапова не е в отбора за мача срещу Италия този месец във ФЕД Къп, а за последно е играла за Русия преди повече от 4 години. Викана е само веднъж от тогава, но бе контузена и пропусна мачовете.

Отношението на феновете към нея в родината не е еднозначно и често те отказват да я асоциират с руския спорт. При участието на Мария в Санкт Петербург през февруари тя дори бе освиркана от малка част от публиката. Тогава Шарапова се контузи и не е играла на турнир след онзи.

Тарпишев обаче смята, че тя заслужава шанс да бъде в състава за Олимпиадата. Международната федерация ITF може и да го позволи, въпреки че рускинята не отговаря на правилото да участва поне в два мача за ФЕД Къп в годината преди игрите.

"Ще пишем до ITF и ще обясним, че не я викаме, защото е контузена - каза шефът на руския тенис. - Това ще е достатъчно, убеден съм, че ще бъде допусната с уайлд кард на игрите в Токио. Тя иска да стане шампионка там, за мен това е изключително ценно и съм убеден, че заслужава шанса да е част от отбора ни."

Коментарите обаче не са особено позитивни, като феновете са раздвоени по отношение на отдадеността на Мария към руската кауза.

А колегата и някогашна звезда в мъжкия тенис Евгений Кафелников, директно отсече, че не вижда логика Шарапова да бъде влючвана в състава.