Сериозни санкции очакват тенисистите, ако по някакъв начин нарушат противоепидемичните мерки в Австралия през следващите седмици.

Всички участници на Australian Open ще трябва да изкарат задължителна 14-дневна карантина при доста строг контрол, като и по време на турнир възможностите им за свободно придвижване ще са доста ограничени.

Те ще бъдат настанени в така наречените "хотели балони", където ще бъдат изолирани от външния свят. Тенисистите ще напускат зоната на хотела само за мачове и тренировки.

За да са сигурни в спазването на правилата, организаторите съвместно с местните власти изготвиха наказателен кодекс за нарушителите.

При нарушение на 14-дневната карантина всеки от тях ще понесе глоба от 15 000 долара от местните власти.

Ако даден играч пък наруши правилата и напусне хотела по време на турнира, или след мач не се върне, а започне обиколка из улиците на Мелбърн, го чакат следните наказания.

Първото е дисквалификация от Australian Open. Той също така може да бъде лишен от наградния си фонд.

По преценка на властите ще е възможно поставянето му под нова 14-дневна карантина в хотел. Ако самото нарушение е доста сериозно и включва контакти с външни лица или обиколка в голяма група, може дори да се стигне до арест.

Последната мярка е незабавно депортиране от страната, което може да доведе и до забрана за следващо връщане.