Италианците днес си татаникат химна на Мамели и мечтаят за титлата на футбол - от Евро 2020.

Страната е луда по тази игра, разбира се. Но до финала на "Уембли" има много, много часове, а в ранния следобед един техен сънародник, който напоследък е не по-малко популярен от футболните звезди за Апенините, ще опита да докосне славата.

Матео Беретини, световният №9 в мъжкия тенис, отива на битка срещу Новак Джокович на финала на "Уимбълдън". Мачът е от 15,30 ч на Централния корт в комплекса в Южен Лондон, а предаването у нас е на Евроспорт 2.

Това е първи случай в историята, в който италианец достига мача за трофея при мъжете на срещената трева.

Беретини е на 25 години и това е първият му финал в Големия шлем. Ноле е на 34, а днес ще излезе на такова събитие за 30-и път. Контрастът не може да е по-ярък, но - от друга страна - кой е този тенисист, който може да се похвали да е близо до Ноле, Рафа и Роджър като цифри и статистики в последните 10-15 години?

Снимка: Getty Images

Матео просто е поредният, който успява да пробие през тези трима доминанти, за да стъпи на Евереста в своя спорт.

Джокович преследва 20-ата си титла в Шлема, с която ще се изравни на върха с другите двама от това неподражаемо трио. Разбира се, той ще гледа при победа днес и вече към Голям шлем в рамките на една календарна година. След успехите на Australian open и "Ролан Гарос", триумф днес ще отвори вратите към това постижение в Ню Йорк на заключителния от четирите мегатурнири за 2021-ва.

Преди това има и Олимпиада, Ноле ще опита да е първи и там.

Досега двамата са се срещали 2 пъти, като победите са за сърбина. На "Ролан Гарос" преди по-малко от месец Джокович спечели в четири сета на 1/4-финал.

Новак е на седмия си финал на "Уимбълдън", като е губил само веднъж мача за трофея - от Анди Мъри преди 8 години.

За настоящата година Беретини е с 32 победи в тура, докато световният №1 има 33. Успех днес на италианеца ще означава, че изравнява доминиращия играч в света по един много сериозен показател, макар и само в рамките на настоящата година.

"Той е много добър, сервира страхотно и изобщо - играе прекрасен тенис тук", каза Джокович за Матео.

Снимка: Getty Images

"На всички е ясно срещу какво се изправям - отвърна италианецът. - Новак е невероятен. Но това е специална неделя за нас, италианците, и смятам да се насладя максимално на това. Първият ми финал на "Уимбълдън"... Уау. Това е лудост! За нашата нация ще е дълъг и пълен с емоции спортен ден, с финала по футбол вечерта... Но ние го заслужаваме!"

Между кортовете на "Ол инглънд клъб" в южния район Уимбълдън и квартала "Уембли" в северните предградия на Лондон, разстоянието е 20-ина километра.

Мачът в тениса ще е свършил до 20 ч местно време, когато започва футболният финал.

Въпросът е в какво настроение ще седне пред телевизора в хотела Беретини да го гледа, а и в какво ще бъдат милионите му сънародници пред телевизора, след като са видяли опитите му да спре наглед неизбежната операция "Новак 20".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos