Тийнейджърките Ема Радукану и Лейла Фернандес побъркаха тениса и оформиха най-сензационния финал за новия век, а вероятно и поне за последните 50 години в спорта. Двете са на финал на US Open след поредна нощ на чудеса в Ню Йорк, в която момичетата повалиха на корта фаворитки в полуфиналите.

18-годишната британка Радукану тръгна от квалификации, за да стигне до мача за титлата, а тази сутрин бе напълно безапелационна срещу гъркинята Мария Сакари с 6:1, 6:4. Ема започна турнира като №150 в света, но по играта не личеше да е толкова далеч от най-силните в тура.

Сакари нямаше отговор на увереността, която се излъчваше от тийнейджърката.

Гъркинята пропусна 7 точки за пробив, докато младата съперничка имаше 11, но реализира три от тях - две в първия и една във втория сет, за да грабне победата.

Радукану победи по пътя си тенисистки като олимпийската шампионка Белинда Бенчич, а в събота ще се бори за титла в Големия шлем в едва втората си година в професионалния тенис. Тя е първата тенисистка от Великобритания на финал в турнир от Шлема след 44 години пауза!

Ема Радукану

Снимка: Getty Images

Час по-рано Лейла Фернандес, която навърши 19 години преди 4 дни, вдигна победно ръце срещу втората в света Арина Сабаленка - 7:6, 4:6, 6:4, в огромна битка.

Канадското момиче с ослепителна усмивка и постоянни емоционални изблици на корта не се даде на опитната съперничка, въпреки че мина през серия трудни моменти, особено във втория и третия сет. Фернандес издържа на напрежението, а подкрепата от трибуните в Ню Йорк вече загатва, че кортовете в комплекса "Били Джийн Кинг" имат нова любимка.

Лейла би по пътя към финала Свитолина, Осака и Кербер, а тази сутрин прати у дома и №2 в света Сабаленка, какво повече да кажем!?

Така за първи път от 1999 г. на US Open ще има тийн финал. Последният бе между Серина Уилямс и Мартина Хингис - ето толкова отдавна беше. Но този е далеч по-сензационен, защото за Серина и Мартина вече се говореше като за звезди, когато се сблъскаха за титлата в Ню Йорк преди 22 години.

Сега световната №73 и №150 (преди турнира) ще играят финал. Те няма да са на тези позиции от понеделник, разбира се. И двете почти сигурно ще са част от топ 30 в елита на женския тенис. Приказката на двете тийнейджърки е невероятна, без никакво съмнение.

А и колко си приличат те, без да говорим за стилове в тениса?

Радукану играе за Великобритания, където е израснала от 2-годишна. Родена е обаче в Онтарио, Канада, в семейство на румънец и китайка. По чертите на лицето лесно може да се види и азиатската кръв в момичето.

А Лейла е родена в Монреал, също Канада, като представлява тази страна. Бащата е бивш футболист от Еквадор, а майката - от филипински произход. И тук азиатските черти са отчетливи, а двете симпатични, усмихнати и очевидно много талантливи момичета, скоро може да са новите лица на тениса.

На първо време едната ще се окичи със званието "шампион на US Open", преди да е навършила 20 години.