Новак Джокович е поел изцяло финансирането на кариерата на младия сърбин Хамад Меджедович, който тренира в неговата академия.

Бащата на 19-годишното момче разкри, че 21-кратният шампион в Големия шлем не иска нищо в замяна и позволява на Меджедович да тренира в академията му. Освен това плаща разноските по пътуванията на турнири.

През този сезон талантът вече има четири спечелени титли - три на ниво ITF и една в Германия на Чаланджър тура. Именно тя предизвика интерес към сърбина.

Във въпросната надпревара Меджедович изненади всички, след като премина квалификациите и след това спечели трофея, като губи само един сет в седемте си мача.

Снимка: Instagram/hamadmedjedovic

По време на турнира е №395 в света, а вече е на рекордното 259-о място.

Бащата на Хамад - Елдин, разкрива, че Джокович е бил сред първите, които е поздравил младото момче. Направил го е по време на участието си на "Уимбълдън", където на свой ред спечели.

"Новак наистина се опитва да развие кариерата на Хамад по всички начин - финансово, психологически и социално. Помня разговор с него, при който говорихме за стъпките в кариерата на Хамад. Трябваше да се щипя, за да се убедя, че това е истина. Новак ми даваше идеи какво да направя, но аз му казвах, че тези неща струват пари. Тогава той ми препоръча треньор и каза, че останалото ще го свърши и важното е Хамад просто да тренира. След това заяви: "Едо, не правя това за пари, имам от къде да ги печеля. Моята роля е да помогна. Какъв човек ще съм, ако не омагам на децата, които го заслужават и обичат тениса". През цялата изминала година не сме платили и един динар за треньори, пътувания, хотели, билети, физиотерапевти или масажисти. Това са много пари", казва бащата на момчето.

В академията на Ноле, големият сърбин е уредил Меджедович да провежда тренировки и с отказалия се наскоро Виктор Троицки.