Карлос Алкарас го няма на Мастърса в Рим, който пропуска и заради леката си травма, и в опит да избегне преумората - психическа и физическа, от претоварения сезон дотук.

Седмици преди "Ролан Гарос", 19-годишният испанец е тема №1 в тура на мъжкия тенис, след като спечели вече четири титли за годината, включително две от Мастърс.

За тази в Мадрид миналата седмица тийнейджърът би поред Новак Джокович, Рафаел Надал и Александър Зверев - световните №1, №4 и №3.

Алкарас е тема и в Рим, където и Ноле, и Рафа, бяха питани за него, въпреки че няма шанс да го срещнат на корта.

"Определено е специален, няма съмнение в това - усмихна се сърбинът. - Всъщност, не мисля, че казвам нещо, което останалите не виждат. Той чупи рекорди, печели турнири... А е на колко - 18-19 години!? В момента не съм убеден, че има по-добър играч в света."

Надал, който има още по-специално и лично отношение към момчето, на което е ментор, и с което е играл стотици тренировъчни мачове далеч от камери и публично внимание, също коментира:

"Нищо ново за мен. Ясно беше, че той просто ще избухне на голямата сцена. Няма изненада. Спечели Барселона, спечели Мадрид, спечели Маями... Щастлив съм за неговия успех, а знам и какво е нивото, което той още тепърва има да постига. Гледаме началоно на нещо, което вероятно ще е доста специално.

Разбира се, вниманието към него е нормално да е огромно. Всеки харесва една нова кола пред онази, старата, която вече познава. А и играта му наистина заслужава това внимание."

Букмейкърите и специалистите също са в тона на тези мнения. Алкарас е пред Джокович (актуален шампион от 2021-ва) в залозите да спечели "Ролан Гарос".

Коефициентите за него са около 3.00, като пред него е само Рафа Надал с 2.37. Ставките за Ноле са около 3.75.