Новак Джокович разпуска в испанския курорт Марбея, където изкара и първите седмици на изолацията в разгара на пандемията през март и април. Недалеч от неговата къща там има и тенис академията, като сърбинът бе сниман да тренира през тази седмица.

Той трябва да даде отговор до дни дали ще пътува за US Open, след като сайтът на турнира и този на ATP го обявиха като поставен под №1 в схемата. След оттеглянето на Рафа Надал и при липсата на контузения Роджър Федерер, ако и сърбинът не играе в Ню Йорк, ще се загуби блясъкът на надпреварата.

Но в. "Марка" днес разкрива, че Ноле не просто може да откаже да играе в САЩ. Той е влязъл в контакт с Рафа Надал преди дни и е обсъдил с него възможността за бойкот на всички играчи от топ 20 при мъжете.

Испанецът е категоричен, че организацията и мерките, които за момента са определени за US Open, ще спрат всеки тенисист от Европа да пътува.

Джокович е на същото мнение и според изданието е уведомил организаторите за намеренията си. Той е поставил няколко условия, като основното е да се изчисти процедурата по пътуването, особено след турнира.

Към момента, ако играч си тръгне след US Open за Европа, където следват дни по-късно Мастърс в Рим и "Ролан Гарос", той влиза в 14-дневна карантина. Тоест - ще пропусне тези два турнира на клей.

Световният №1 е пожелал и гаранции, че тенисистите в Ню Йорк ще бъдат оставени при по-голяма свобода, както и да бъде променено правилото за само един човек от щаба на играч, който може да е с него в комплекса в дните на мачове.

За момента няма потвърждение от други членове на настоящия топ 20, че подкрепят евентуален бойкот.

Поглед към състезателите в него показва, че само трима не са европейци - чилиецът Кристиан Гарин, канадецът Феликс-Ожие Алиасим и аржентинецът Диего Шварцман. Последният обаче живее и е за постоянно в Монако, откъдето трябва да лети за US Open.