Новак Джокович даде много интересно интервю за TheNational, в което говори за триумфа си на Australian Open, контузията, перспективите пред себе си и битката за най-велик тенисист в историята.

Победата в Австралия донесе 22-ата му титла в Големия шлем, с което той изравни Рафаел Надал на върха на тази класация.

"Контузията дойде няколко дни преди първия ми мач и със сигурност това бе нещо, от което нямах нужда. В същото време обаче то ми напомни, че в живота трябва да се справяш с тези предизвикателства. Явно е имало причина да мина през това приключение и трудностите го направиха още по-специално. Поради тази причина отпразнувах по такъв начин титлата. Освободих емоциите, а след това прегърнах майка си и брат си. Оттам нататък се предадох", сподели сърбина.

Мнозина се усъмниха в контузията му по време на турнира, макар че след неговия край стана ясно, че е играл с 3-сантиметрово разкъсване в бедрения мускул.

"Нямам времето и енергията да се занимавам с осъдителни коментари на някого или да му се доказвам. Приел съм факта, че винаги ще има хора, които не ме харесват. Така е в тениса, така е и в живота. Трябва това да те прави по-силен. Поне така се опитвам, да използвам тази енергия като гориво да съм по-добър и по-силен", добави Ноле.

Той бе запитан и какви постижения ще са достатъчни за него, за да приключи с тениса. Не веднъж е заявявал публично, че иска да е тенисистът с най-много спечелени титли в Големия шлем.

"Да, тогава ще съм доволен, когато съм пред най-големия си съперник. Но когато и да дойде моментът, ще съм удовлетворен от постигнатото. Дори и той да спечели още 10 титли от Шлема. Може би ще имат част от мен, която ще съжалява, че е спечелил повече от мен, но в крайна сметка никой не знае колко успехи са достатъчно", смята световният №1.

Той бе попитан и за намеренията му да бъде най-великият в света и дали отдава значимост на това прозвище по подобие на спортисти като Леброн Джеймс, който наскоро подобри рекорда за най-много точки в НБА.

"Да, разбирам тази концепция и тя работи за мен да вярвам в себе си и да съм уверен. Винаги се отнасям с уважение към съперниците, но е важна увереността. Знам, че съм готов и че съм по-добър на който и да е корт, на която и да е настилка срещу когото и да е съперник. По-добър съм и съм най-добрият. Това не е арогантност и не виждам нищо лошо. Поздравявам Леброн за постижението му, защото той работи здраво и е страхотен модел за подражание. В тези спортове представите за възраст се промениха. Преди 10, 15 години всеки, който навършваше 30 се считаше за стар. Сега нивото на хора като Леброн, Федерер, Надал, Том Брейди, Серина Уилямс, Роналдо, Меси е невероятно. В ума на такива спортисти няма мисъл за край", категоричен е Ноле.