Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на Australian Open след победа с 3:1 сета над Милош Раонич - 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4.

Срещата продължи 3 часа и въпреки че сърбинът се оплакваше от здравословни проблеми преди нея, показа много добро ниво и заслужи дуел срещу Александър Зверев в следващия кръг.

Новак нямаше сериозни спадове в играта си преди да постигне 12-ата си поредна победа срещу канадеца от черногорски произход. Раонич все още не успява да се противопостави на по-именития си съперник, макар и днес да имаше теоретичната възможност да го направи.

"Нямаше да съм тук, ако състоянието ми не бе такова да ми даде шанс да спечеля мач. Да, не се чувствах перфектно и не бях удрял топка от 48 часа. Загрявах само два часа преди този мач и исках да видя как се чувствам. Имаше големи съмнения дали ще играя, но това е Голям шлем и за мен означава всичко. Дадох всичко, което имах. Ако беше друг турнир, може би щях да се откажа", заяви Джокович след мача.

Снимка: Getty Images

Световният №14 отново сервира на много високо ниво и заби впечатляващите 26 аса, но двамата спечелиха еднакъв актив, когато вкараха първия си сервис - 76%.

Разликата дойде при втори сервис, където Джокович бе по-успешен със своите 59% срещу 48% за съперника. Може да се каже, че мачът до голяма степен беше равностоен, но в ключовите точки сърбинът показа класата си.

Добър пример за това бе първият сет, в който въпреки че изпусна две възможности за пробив, Джокович триумфира в тайбрека, в който поведе с 3:0 точки. С втория си сетбол го затвори за 7:4.

В началото на втората част и двамата изпуснаха възможности, но в петия гейм Раонич стигна до пробив и успя да го задържи до края на сета със сигурното си сервиране.

Лесни точки за канадеца обаче нямаше и това се видя в третия сет, където той загуби с катастрофалното 1:6, като допусна срив с пет поредни загубени гейма.

Снимка: Getty Images

Играта му се подобри в четвъртия, но не достатъчно. Джокович изпусна нови две възможности за пробив в третия гейм, но заслужено постигна такъв при 4:4 и затвори комфортно, за да вдигне победоносно ръце.

Чака го голям мач с Александър Зверев, който спечели комфортно срещу друг сърбин в лицето на Душан Лайович - 6:4, 7:6(5), 6:3.

Победителят в предстоящия дуел ще се изправи срещу Григор Димитров или Аслан Карацев.