Днес в 15:30 ч българско време Централният корт на "Уимбълдън" ще е пълен и всеки, който е седнал на една от 15-те хиляди седалки, няма да мръдне от мястото си до късно вечерта.

Защото е време за мъжките полуфинали.

Стартът е с мача Яник Синер - Новак Джокович, като сърбинът говори преди срещата с италианския съперник. И призна: "Нека не звучи арогантно, но, разбира се, че се смятам за фаворит за титлата. Няма как да е иначе, като погледнем резултатите ми тук в последните години. Синер е завършен играч, един от най-силните в тура. И до полуфинала нямаше лесен мач, и този няма да е такъв. Всеки иска да ме победи и това е супер, мотивира ме допълнително."

Яник е един от едва тримата играчи, докарали Ноле до пет сета на "Уимбълдън" в серията му от 33 поредни победи на тревата в Лондон. Другите са Рафа Надал и Роджър Федерер. Тази поредица продължава и в момента, непрекъсната от 2017-а насам. Сърбинът преследва осмата си титла в Лондон и 24-а в Шлема общо. Абсолютен хегемон на новото време, а и не само, в този спорт.

Яник Синер, двукратен шампион от турнира в София, ще се опре на миналогодишния четвъртфинал, който се оказа най-трудният мач на Джокович по пътя към титлата. Тогава италианецът игра пет сета, като поведе с 2-0, но някак не му стигна опит и рутина да затвори срещата с безмилостния сърбин. Разликата във възрастта на двамата е 14 години в полза на Новак. А в опита - ясно: Джокера днес ще търси 35-ия си финал в турнир от Шлема. Синер ще опита да стигне на първи.

След тяхното шоу ни чака това на новото чудо Карлос Алкарас, световен №1, и Даниил Медведев - руснака, който мрази да играе на трева.

Но успя да стигне полуфинал, а там днес го чака среща с Карлитос, за когото имаше съмнения преди турнира как ще се представи на тази настилка, смятана за най-далечна на стила му. Но испанецът показва, че е достатъчно комплексен и талантлив играч, за да има такива проблеми.

"Той е като октопод, връща всяка топка", каза Алкарас за Медведев преди полуфинала. И призна, че вътрешно го изгаря и огънят на желанието за отмъщение. Даниил му даде само 7 гейма през 2021-ва, когато дебютиращият на "Уимбълдън" испанец тотално не можа да се нагоди към играта на тревата.

Естествено, тайната надежда на всеки неутрален фен е финал Джокович - Алкарас. Това, което се оформя като ново съперничество в тениса, ще има своя достоен венец в мач за титлата в Лондон.

А вероятно той изобщо няма да е последен финал между двамата в Шлема.