Със сълзи на очи, в едно от трудните най-трудните интервюта в кариерата си, Новак Джокович призна, че днес го е победител по-силен тенисист.

23-кратният шампион от Шлема загуби от Карлос Алкарас с 2:3 сета в един невероятен финал на "Уимбълдън".

Така след титлите от Australian Open и "Ролан Гарос", Ноле трябваше да се задоволи с мястото на подгласник от турнира, където е най-силен - там, където спечели последователно последните четири издания.

А предвид 36-те си години, самият Джокович осъзнава, че няма да има още много шансове за такива титли, заради което разочарованието му бе разбираемо.

Той обаче джентълменски поздрави Алкарас и призна, че в момента по-добрият тенисист е испанецът.

"Добър вечер на всички. Тази вечер не е толкова добра за мен, но пък е чудесна за Карлос.

Трябва да започна с това да оценя неговото представяне. Той показа изумително ниво. Страхотни сервиси, какви отигравания само. Ти заслужаваше титлата, невероятен си.

Мислех си, че ще имам проблеми с теб само на клей и твърди кортове, но ето, че ме победи и на трева. Невероятно е това, което правите ти и екипът ти. Та преди "Уимбълдън" ти имаше само 4 или 5 пбеди на трева.

Никога не обичам да губя, особено мачове като този. Но когато емоциите отминат, аз трябва да бъда благодарен, защото в миналото спечелих много равностойни мачове, но днес бях от губещата страна.

Трудно е да говоря сега. Това е един от моментите, за които тренираме толкова. Благодарен съм за всичките мачове през кариерата си. Няма как да съм доволен, но бях надигран от по-силен тенисист в момента, това е.

Радвам се, че синът ми е още там и се усмихва. Обичам го, благодаря на всички за подкрепата", каза Ноле през сълзи.

Снимка: Getty images

След него бе ред думата да получи и големият шампион Карлос Алкарас.

Видимо доста по-притеснен и с доста по-лош английски от Ноле, развълнуваният испанец сподели:

"Това е сбъдната мечта. Хубаво е да спечелиш, но дори и да бях загубил, пак щях да бъда горд от този мач.

Игра финал срещу истинска легенда. Това беше невероятно, наистина сбъдната мечта.

Наистина е невероятно за момче, което доскоро мечтаеше за големи мачове, а сега ги играе, всичко се разви бързо. Горд съм от себе си.

След първия сет си казах, че трябва да вдигна нивото, хората не са дошли за такъв тенис, това е финал.

Трябва да поздравя Ноле, той ме вдъхновява. Играя тенис заради теб, гледах те откакто съм роден. Ти печелеше турнир след турнира, невероятен си, при това на 36 години, невероятно".

Снимка: Getty images