Новак Джокович проговори в интервю пред френското издание "Екип" и опроверга много митове, които го заобикалят и циркулират в публичното пространство.

Сърбинът каза интересни неща за режима си, за отношението към играта и парите.

Ето избрано от интервюто на световния №1 в тениса.

За играта

"За мен да играя е най-голямото удоволствие. Тенисът е най-големият ми съюзник и противник. В деня, в който не ми доставя удоволствие да играя, просто ще се откажа.

Усещам се пълноценен на корта, това е мястото, където преценявам какъв съм и колко мога да постигна като човек. Понякога викам и се ядосвам, ругая и хвърлям ракетата си. Това е емоцията на тениса, на спорта. Не мога без нея."

За парите

"Не играя за пари. Може да ви звучи като клише, но наистина е така. Нямам никаква нужда или задължение да играя. На корта се опитвам да постигна най-доброто, да се усъвършенствам, да се подобрявам. Парите отдавна не са приоритет в настройката ми за игра."

За другите неща в живота

"Имам много интереси извън корта. Чета исторически книги, слушам много музика, уча се постоянно. Тенисът не е единственото нещо в живота ми, но, заедно със семейството, е най-важното. Не искам обаче да пропусна нищо от другите значими неща, които мога да видя и науча. Ще имам все повече време за тях, особено след края на кариерата."

За митовете около Ноле

"Чета и чувам неща за мен, които са абсурдни. Когато хората не знаят, нямат информация, те започват със спекулациите. Измислят истории. Аз не лъжа никога, просто не казвам всичко, защото има неща, които са си от личното ми пространство.

Например - аз не съм веган, както се пише. Нито пък се храня само с безглутенови храни. Имам стриктен хранителен режим, това е вярно. Освен това, не ми харесва как се гледа на веганите, но е ясно - живеем в общество, което обича да категоризира и съди.

Заобиколен съм от хора, които ми помагат, дават ми сили и знания там, където имам нужда. Не обичам да подценяват и моята интелигентност, обикновено знам какво правя."

Снимка: Instagram