Новак Джокович обяви, че пропуска Мастърс надпреварата в Париж от 2 ноември, защото... няма точки за печелене там.

Така сръбският №1 в ранглистата игнорира един от най-големите турнири след рестарта на сезона, което ще предизвика страшно много полемики.

Ноле говори пред сръбския "Спортски Журнал" и обяви решението си:

"Няма да играя в Париж. Не мога да добавя точки към актива си там - каза лидерът в мъжкия тенис. - Но ще отида във Виена (идната седмица) и Лондон (Финалите от 15 ноември). Във Виена мога да спечеля до 500 точки, защото не играх там миналата година. А в Лондон също има много точки за събиране."

Защо е полемично решението?

Ноле използва вратичка в регламента на ATP, създаден за ситуацията на пандемията. Той е актуалният шампион на Мастърса в Париж, но отказът да брани титлата няма да му донесе загуба на точки.

Системата, която е променена специално за ситуацията в момента, пази играчите от това, ако те обявят рано, че пропускат конкретната надпревара.

Дори фактът, че Рафаел Надал, световният номер 2, ще го настигне по титли от Мастърс турнири при успех в Париж (биха имали по 36), не притеснява Джокович.

"Това не ми е приоритет - каза Ноле пред изданието в родината му. - За мен точките са важни, искам да натрупам аванс пред тези, които ме преследват на върха в ранглистата, и да вляза в следващия сезон с голяма преднина.

Искам да вляза в историята като човека, който най-дълго е бил на върха. Това, че Надал може да спечели в Париж, не променя нищо."