Новак Джокович осигури на тенис феновете това, което всички искат да видят - сблъсък с Рафаел Надал. Двамата ще играят един срещу друг в полуфиналите на "Ролан Гарос", след като Джокера победи Матео Беретини (Италия) в четири сета с 6:3, 6:2, 6:7 и 7:5, за да продължи напред.

Мачът бе странен, защото започна с фенове, но завърши пред празни трибуни заради вечерния час, наложен от френските власти. Така на практика вечерните сесии, които за първи път са част от програмата на турнира, отиват по дяволите, ако мачовете преминат отвъд 23:00 часа местно време.

Джокович спечели първите си два сервис гейма, а след това стигна до пробив при второто подаване на Беретини и да затвърди брейка за 4:1. Италианецът направи всичко по силите си да върне пробива и стигна до брейкпойнт в седмия гейм, който обаче не успя да материализира, а за Ноле не бе проблем да поведе с 1-0 след 6:3 в първия сет.

Световният №1 проби италианския си съперник на два пъти във втория сет, за да поведе първо с 3:2, а после и с 5:2 и така да смачка самочувствието на Матео, който започна тази част доста мотивирано. В крайна сметка 6:2 и още един сет на сметката на Джокера.

Пробивите отсъстваха в третия сет, в който и двамата методично и уверено печелеха подаванията си, а Беретини най-сетне даде по-сериозен отпор на именития си съперник. При 6:6 се стигна до тайбрек, в който Матео осъществи първия минипробив, а след грешка на Джокович се откъсна напред със 7:5, след което затвори сета със 7:6 в своя полза и намали изоставането си.

Снимка: Getty Images

След пет гейма в третия сет срещата бе прекъсната, защото феновете трябваше да напуснат трибуните. Правилата са такива, че в Париж има вечерен час, който е 23:00 и това означаваше, че двамата тенисисти ще доиграят срещата пред празни трибуни.

Това обаче отне известно време, защото голяма част от привържениците отказваха да си тръгнат, а в крайна сметка остана един-единствен самотен войн, който също се предаде.

Снимка: Getty Images

Иначе развитието на четвъртия сет бе сходно на това на третия. Без пробиви, печелене на собствените си сервис геймове... докато не се сетигна до 6:5 в полза на Ноле в сервис гейма на Беретини. Сърбинът на два пъти стигна до мач пойнт, но не успяваше да реализира заветната точка, като при втория случай изпусна нервите си и метна няколко псувни, придружени с ритник по рекламата.

Все пак три изглежда бе щастливо число за Ноле, защото от третия опит той успя да триумфира - Беретини прати топката в мрежата, а така всичко приключи след 7:5 и съответно 3-1.