Новак Джокович победи Рафаел Надал с 6:2, 7:6(4) във финалния сблъсък на ATP Cup и така изравни мачовете между Сърбия и Испания на 1:1.

Това беше общо 55-и мач между двамата великани на тениса и сърбинът триумфира напълно заслужено за победа №29. Спечели убедително първия сет, а вторият бе равностоен, но Надал първи мигна първи в тайбрека и всичко ще се решава в мач на двойки.

Сблъсъкът беше пореден епичен епизод на това епохално съперничество и ни подари десетки спиращи дъха разигравания, които завършваха с променлива успеваемост. До голяма степен сервисът на Новак реши нещата, защото го измъкна в няколко тежки момента. Рафа обаче бе отново фантастичен, когато бе притискан до стената във втория сет. Можеше да постигне пробив при 3:3, но изпусна цели пет възможности, които се оказаха единствените му в срещата. Спечели едва 32% от точките си на втори сервис и заби със седем аса по-малко. Игра страхотно, но сърбинът е прекалено силен на тази настилка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мачът бе с огромно напрежение както за двамата велики шампиони, така и за съдията Мохамед Лаяни, който трябваше да се справя с шумната публика, която преимуществено отново бе сръбска. Не така обаче бе в щабовете на двата отбора. Рафа много по-често разговаряше с капитана на Испания, а Новак предпочиташе да е тих на почивките. Сякаш с една идея бе по-уверен от съперника си и това бе в следствие на убедителния за него първи сет.

А в него сърбинът бе прекалено доминантен за съперника. Постигна пробив още в самото начало на срещата и играеше далеч по-уверено и с по-малко грешки. Спаси две точки за пробив при 3:1 и довърши започнатото, вземайки подаването на Надал за 5:2. Гейм на нула с асове приключи перфектния за него сет.

Както обаче често става в тези мачове, втората част бе коренно различно и той най-вече по вина на Матадора, който вдигна рязко нивото си. Ударите на Рафа ставаха все по-дълбоки и той категорично владееше инициативата в дългите разигравания. Първите пет гейма минаха безоблачно за сервиращите, но шестият продължи 10 минути.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джокович трябваше да спасява цели пет възможности за пробив, но се справи, за да запази равенството. Гейм на нула за испанеца го приближи към изравняване в сетовете при 5:4. Във финалните мигове тенисът ставаше все по-специален, а Джокович избухна на сервис на Надал, за да стигне до две точки за пробив, които бяха първите му в сета. Рафа обаче с две велики отигравания се върна в играта. Още едно такова донесе мини пробив на сърбина за 5:4 в тайбрека. Това се оказа и решаващият момент, тъй като Джокера не изпусна преднината си до края.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos