Новак Джокович готви поредните си ходове, с цел да внесе сериозни промени в тениса.

Този път сърбина се е заел със задачата да създаде професионален съюз на играчите, а негов другар в начинанието е канадецът Васек Поспишил.

Идеята на двамата е да се учреди нов съюз, който да има доста по-сериозно влияние по основните въпроси с тениса и да може директно да представлява интересите играчите, като намерението им е именно те да са президенти.

Целият план и подробна информация за организацията е изпратен до останалите участници в тура, като в близките седмици вероятно ще има огромна среща, на която да се чуят различните мнения.

До този момент тенисистите бяха представлявани от така наречения Съвет на играчите, в който отново председател бе Новак Джокович.

Съветът обаче имаше прекалено малко влияние, като можеше да изказва мненията си относно решенията на АТР, но не и да ги променя. А когато тези мнения бяха различни, те обикновено бяха учтиво подминавани от ръководния орган.

Идеята е сега организацията да бъде доста по-сериозна, по модела на тези в американските професионални лиги в баскетбола (NBA), футбола (NFL), бейзбола (MLB) и хокея (NHL).

Целта е играчите да могат да имат контрол върху решения свързани с календара, възнагражденията, пътувания, медицински грижи и осигуровки.

Естествено, че членството няма да е безплатно, като ще има годишна такса, която предстои да се обсъди, но ще зависи най-вече от броя членове.

"За разлика от много други професионални спортове тенисът никога не е имал организация, в която играчите да защитават интересите на своите колеги", се казва в писмото на Джокович и Поспишил.

В последните месеци напрежението към АТР нарастна още повече, а почти всеки топ играч сметна действията на организацията по време на пандемията за неадекватни.