Новак Джокович говори в пресконференцията преди началото на Australian Open. Сърбинът започва срещу германеца Ян-Ленард Щруф в понеделник.

Сърбинът смята, е т.нар. "нова генерация" вече е готова за титла в Големия шлем и даде за пример Даниил Медведев, който игра финал.

За пожарите в Австралия: Това е огромна трагедия - да гледаш как хората страдат заради огъня. Демонстративните мачове на "Род Лейвър Арена"" бяха нещо специално. Играчите се опитваме да направим каквото можем, включително с лични дарения. С такива жестове, малко по-малко можем да нормализираме нещата в страната.

За титлите, които нарастват сред 30+ годишните: Годините са просто число и това е демонстрирано в последните сезони. С Рафа и Федерер успяхме да се мотивираме въпреки възрастта и сега опонентите са много по-млади. Имах различни фази в своята кариера и сега животът ми е много по-различен отпреди пет години. Сега имам две деца и това не значи, че животът ми е по-добър или по-лош, а просто различен. Хора като Надал и Федерер ме мотивираха да продължа и да се чувствам благодарен да играя на едно ниво с тях. За всеки един от нас другите двама са ключ за спечелването на титли. Трудно ще е за наследниците ни да стигнат нашите рекорди.

Могат ли младите сега да се борят за големите титли: Мисля, че вече имат качествата да прекъснат серията и да спечелят първа титла в Шлема. Медведев вече игра финал на US Open и бе на сет от победата. Младите ще спечелят един ден и това е сигурно. Остават им много малко неща да са велики шампиони. Не са далеч от това, но да спечелиш не е лесно. Лош ден те изпраща вкъщи за минути.

За пушека, който личеше в квалификационната фаза: Честно казано, бях малко разтревожен във вторник и сряда, когато видях влошено състояние на някои играчи. В последните три дни нещата се подобриха и сега ситуацията е приемлива. Турнирът ще има своите проблеми, ако трябва да прекратява мачове в първата седмица, въпреки трите корта с покрив. Организаторите ни успокояват, а ние като играчи просто изчакваме.

За нивото на турнира ATP Cup: Никога не съм играл първите две седмици от сезона в такъв интензитет. Да спечеля със Сърбия ще го запомня като един от най-добрите моменти в живота си. Изразходих доста енергия в тези дни и се фокусирах върху физическия вместо тактическия аспект. Тези мачове ми помогнаха да вляза в ритъм за Australian Open. Това беше причината и да не играя в Аделаида, където планирах да участвам.