Новак Джокович разкри, че му е било отказано да се върне в състава на Съвета на играчите към ATP, след като е основал новата Асоциация на професионалните тенисисти (PTPA).

Сърбинът призна, че трудно ще се намери път обратно за него към тези, които не приемат действията на него и съмишлениците му за новата организация.

"Чета в медиите, че аз и Вашек Поспишил сме искали да получим отново места в Съвета на играчите, но това не е така - каза Ноле след загубата от Даниил Медведев на Финалния турнир на ATP в Лондон, в сряда. - Номинирани сме от колегите ни, това не е лично желание. Но ни бе отказано.

Имаме отговорност и затова приех да бъда номиниран.

Но с ново правило, което са приели тази седмица в ATP, ние нямаме право да сме там, защото членуваме в новата Асоциация. Това е доста разочароващо."

Световният номер едно продължи по темата, като изтъкна, че не търси никаква лична изгода или изпъчване на гърди като някакъв лидер на играчите, а просто адекватна защита на правата им.

Двамата му големи съперници на корта - Роджър Федерер и Рафаел Надал, вече отказаха да се присъединят към идеята и дори критикуваха действията на Ноле.

"Нито една органицация в момента, както и нито една в последните 50 години, откакто има професионален тенис, не е защитила състезателите - каза Джокович. - Това трябва да се промени и ще се промени. Ние сме част от ATP, което е 50 процента играчи и 50 процента турнири.

Всеки, който се присъедини към Асоциацията, иска промяна и не е доволен от настоящата система. А те (ATP) явно не искат никой от нас в Съвета на играчите, защото смятат, че това би бил конфликт на интереси. Но нали имаме общ интерес - интересът на тенисистите, на спорта ни?!"