Световният №1 в тениса Новак Джокович се надява, че професионалните играчи няма да бъдат задължавани да си поставят ваксина срещу COVID-19.

Сърбинът не е крил никога, че не е фен на подобни действия, но сега заяви, че не става дума за личните му виждания, а за свободата на избор на спортистите. 

По-рано през април от АТР обявиха, че ваксинираните играчи няма да бъдат считани като контактни лица на заразени техни колеги. Както АТР, така и женската асоциация WTA препоръчаха на играчите да се ваксинират при първа възможност.

“Не мисля, че ще се стигне чак дотам. Надявам се, че няма, защото винаги съм вярвял в свободата на избор”, отговори той на въпрос дали е ваксиниран по време на турнира в Белград.

Ноле добави, че ще запази решението си в тайна, защото става дума за нещо лично и не иска да се впуска в “създадената от медиите игра за и против вакисните”. 

“Не искам да ми поставят етикет “анти” или “про”. Надявам се, че ще уважите това мое решение”, добави още той.

Джокович бе заразен с коронавирус миналата година след поредицата турнири Adria Tour, при която Григор Димитров също даде положителен тест. Въпреки дипломатичните си отговори сега, в миналото Новак неведнъж се е изказвал като противник на ваксините.

Лидерът в световната ранглиста вече е полуфиналист на Откритото първенство на Сърбия, където отново ще се изправи срещу Аслан Карацев, когото надигра в полуфиналите на Australian Open по-рано през годината.