Новак Джокович е човек, който не спестява мнението си. Особено по въпроси, които засягат не само него, а и цялата кохорта от топ тенисисти.

Световният №2 говори за все по-раздалечаващите се позиции на ATP и ITF (Международната федерация) с новия формат на турнира Купа "Дейвис" и появилия се ATP Cup, който ще дебютира през януари 2020 г.

"В Мадрид беше чудесно, атмосферата, тенисът - каза Ноле. - Знаем, че има какво да се желае, но това бе дебютно издание на новата форма на Купа "Дейвис". Инвестицията там е огромна, а и организацията не е лесна - 18 отбора, 90 играчи, плюс стотици хора около тях, щабове, както и хората в залата.

Отнема време и много работа. Както и големи отговорности. Но първото издание бе успешно. Това е исторически най-важният турнир за национални отбори в нашия спорт, да не го забравяме.

Естествено, имаме и ATP Cup, което усложнява нещата и като календар, и като отношения. Казах вече моето мнение - трябва да се върви към някакво обединение, да опитаме да направим един супертурнир за отборите, за държавите.

Това не е само моята позиция, вече го обсъждахме и на Съвета на играчите. Повечето от нас мислят така. Имаме две различни организации, това е ясно - ATP и ITF. И това усложнява нещата.

Но трябва да се помисли кое е най-добро за спорта ни. А за да стане промяна, някой трябва да подеме преговори, да има диалог. Ние, играчите, сме готови да направим първата стъпка.

Нека си го кажем направо - не виждам как два подобни турнира като формат и регламент, в които ще играят едни и същи играчи, ще се оспорва национална титла по подобен начин, могат да съществуват. И то - в период от 3 месеца.

Това не е нормално и го няма в нито един друг спорт. Трябва да мислим в посока обединение на един супертурнир."