Ник Кирьос на финал от Шлема е нещо, което мнозина през годините се питаха дали изобщо ще видим. За всеки фен бе ясно, че австралиецът има всичките качества и талант да бъде част от мач на подобно ниво, но проблемите в главата на "лошото момче" на тениса бяха огромната пречка, която той сам си поставяше. Но ето, че Ник бе на голямата сцена вчера, когато изигра атрактивен финал на "Уимбълдън", но в крайна сметка не успя да пречупи големия шампион Новак Джокович.

А реакциите след финала са, че с всичките му позитиви и негативи, Ник Кирьос като част от големите мачове е нещо, което фенове биха искали да виждат по-често. Неподправен, понякога арогантен и досаден, прекрачващ границата на изтънчените тенис обноски, но безспорно изключително талантлив, Кирьос винаги носи шоуто със себе си.

Така бе и вчера на Централния корт, когато още четвъртия сервис на австралиеца в мача бе "отдолу". А големият шампион и редовен анализатор на "Евроспорт" - Матс Виландер възкликна, че за първи път във финален мач на "Уимбълдън" публиката вижда подобно изпълнение.

ГАЛЕРИЯ С ЕМОЦИИТЕ НА КИРЬОС ОТ ФИНАЛА ВИЖТЕ ТУК >>>

Със сигурност няма точна статистика за всеки сервис в точно 100-годишната история на този корт, но сме склонни да повярваме, че именно луда глава като Кирьос може да новаторът в този вид начални удари на подобно ниво.

Той също така удряше топката между краката доста често, правеше Джокович безпомощен с форхенда си, а сервисът му бе просто на извънземна висота.

Снимка: Getty images

Но няма да е Ник Кирьос, ако само предишното изречение описва финала му. Ако просто всичко бе минало нормално, нямаше да е той, нали?

С течение на мача австралиецът показа и другото си лице. Скандал с фенове, сериозен скандал и крясъци към щаба му, а и дежурният скандал със съдията на стола. Всъщност пререканията с рефера не бяха едно или две. 

В един момент се изля монолог за това, че зрителка е пияна и непрестанно крещи точно, преди Ник да сервира.

Арбитърът го отнесе, и то с двеминутна тирада по темата.

После австралиецът не хареса начина, по който хората от ъгъла му реагират на важните точки. Той явно очакваше викове и истерични скандирания от тяхна страна, а реакциите му се сториха твърде сдържани.

След това Ник сочеше и с пръст някои фенове, които си бе набелязал и не пропускаше да изгледа лошо.

Снимка: Getty images

Това му спечели някое друго освиркване, но след края на мача всичко бе забравено, а възпитаната публика на "Уимбълдън" му прости.

А в шеговития си и небрежен стил Кирьос не пропусна да благодари и фенове и съдии след мача и каза: "Знам, че отошенията ни не са много гладки, но без вас този турнир няма да е това, което е".

Със сигурност и вчерашният финал нямаше да е това, което бе без Кирьос.

Снимка: Getty images

А и със сигурност без него нямаше загубилият от Джокович играч да се появи в с червена шапка на награждаването, в разрез с всички вековни правила на "Ол Инглънд Клуб" за белия дрескод.

Той вече на няколко пъти отнесе глоби, бе наясно, че ще отнесе и вчера, но без да му пука сложи червената шапка и отиде при Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Шокиращо за всички британеци той дори не свали шапката докато получава наградата си за второ място.

Снимка: Getty images

Ник Кирос безспорно е сред най-странните неща в иначе консервативния тенис, особено ярко изпъкващ на "Уимбълдън". Добър или лош, австралиецът генерира внимание, поляризира мненията и най-вече привлича интерес към своите мачове. Различен е от общия фон.

Джокович му предрече още няколко големи финала в следващите години, а вероятно и феновете няма да имат нищо против Ник, който вече е на 27 години, да е част от най-големите мачове понякога.

ГАЛЕРИЯ С ЕМОЦИИТЕ НА НИК ВИЖТЕ ТУК>>>

Снимка: Getty images