Григор Димитров даде интервю пред испанския вестник "AS", като обаче тенисът не бе единствен акцент в разговора. Неслучайно той бе публикуван и в спортната рубрика на изданието, и в тази със заглавие "Здраве". Ето избрано от интервюто:

"Без да го приемам за фикс идея, но достигане на финал в турнир от Големия шлем ще е сбъдната мечта", казва българската звезда.

А на въпрос коя от четирите надпревари от Шлема се чувства най-подготвен да спечели в настоящия сезон, Димитров отвръща без замисляне и лаконично: "Уимбълдън"!

Разговорът прелива в по-различна посока, като бившият №3 в световната ранглиста разкрива детайли от възстановяването, диетите и начина на хранене на елитен тенисист.

"Няма лесно разрешение на умората след полет между континентите, нито лесна адаптация към часова разлика - казва Гришо. - Опитвам да съм на мястото на следващия турнир поне пет дни преди началото му, така съм спокоен, че тялото ми се адаптира. Правилното хранене и приемане на течности е ключово. Спазвам обичайния си режим на хранене, но в свободен ден на турнира мога да си позволя да посетя местни популярни ресторанти. Имам късмета да мога да играя в някои от кулинарните столици на планетата."

Рзаличните въпроси продължават да се редят, като засягат и ежедневието на един топ тенисист и възстановяването му.

"Спазвам почти едни и същи последователности и ежедневна рутина по време на турнирите. Ако играя в 11 ч сутринта, денят ми е различен спрямо случаи, в които мачът е вечерта. Опитвам да контролирам това, което мога да контролирам около мачовете.

След мач отделям поне по два часа на възстановяване, следват ледена баня, криотерапия, масажи, както и едно добро хапване. Имам и някои задължения към медиите след двубоите ми, като всеки друг играч от тура."

Разбира се, големите трима Надал, Федерер и Джокович, са пример за всеки от останалите тенисисти.

"Не е случайно това, което постигат. Те имат интелигентно изготвени програми, спазват ги стриктно и не спират да се грижат за физическата си форма със същото усърдие през годините. Заслужават всичко, което са спечелили! А не е лесно в тениса да се задържиш в такова състояние и на топ ниво за толкова години."

Димитров дава и примерен списък с менюто на един спортист от елита на професионалния тенис.

"Много риба, месо, паста... зеленчуци и плодове, разбира се. Не мога да живея без сладолед, това е единственото ми отклонение от диетата. Като се замисля, от 8 години пътувам постоянно до едни и същи градове за турнирите, вече знам чудесно кои са моите места за хранене във всеки от тях."

Гришо се готви за старта на сезона на клей, като първото предизвикателство е Монте Карло идната седмица, където преди година игра полуфинал. Съответно - има да защитава доста точки за ранглистата...