Шампионката на US Open Ема Радукану обясни защо не би се отказала рано от тениса, както направи световната №1 Ашли Барти.

Вчера австралийката сензационно обяви, че се отказва от професионалната игра на 25-годишна възраст, за да се концентрира върху други аспекти от живота си.

Радукану смята, че фактът, че не се е отдала напълно на тениса в тийнейджърските и години, ще й позволи да има желание да играе до след 30-ата си годишнина.

"Аз искам да съм в тениса възможно най-дълго. Само на 19 съм и тепърва влязох в голямата игра. Искам да остана до 30-те си години. Преди 2021-а си взех почивка от 18 месеца, за да имам стремеж към завръщане на корта. Бях толкова гладна за успехи и постигнах страхотни резултати миналото лято.

Всичко това показва, че не трябва да мислиш само за тенис. Образованието също ми помогна много. Знам, че много играчи напускат училище на 12 или 13-годишна възраст. Те тренират прекалено много и получават контузии. Когато си толкова млад, не е здравословно да тренираш толкова много часове.

Училището определено ми помогна за състоянието на духа. Накара ме да погледна към интелектуалната страна на тениса и използвам мозъка си повече. Харесвам и моторните спортове, като със семейството ми ги следим, когато имам свободно време.

Напоследък губя много мачове в първите кръгове, но това не ме притеснява, тъй като обичам предизвикателството да паднеш и да се изправиш", заяви Радукану преди мача си с Катерина Синякова в Маями.