Ястребовото око решава сложни ситуации в тениса, но на легендарния "Уимбълдън" този израз има и друго значение. Не само технологията, определяща къде точно е паднала топката около крайните линии на корта, е "ястребово око".

От 15 години Руфъс, един ястреб от американската порода пустинен мишелов, бди над кортовете със свещената трева. Буквално е така, защото неговата мисия е да не допуска птици да свиват гнезда из трибуните и под новопостроения покрив на Централния корт, както и да се застояват твърде дълго около игрищата и да кацат по тях по време на мачове.

Иможен и Руфъс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руфъс е пропуснал "нашественици" до корта, на който играе Анди Мъри. Скоро грешката ще бъде поправена и гълъбите - изгонени от ястреба

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руфъс е изключително популярен из комплекса, а да се снимаш с него е една от атракциите. Собственичката Иможен Дейвис - червенокоса красавица, се гордее с най-известния ястреб в света. Цяла Англия притеснено следеше драмата, когато през 2012-а Руфъс бе откраднат заедно с клетката му на един от паркингите край комплекса на "Уимбълдън". Върнаха го, което бе прието като жест на патриотизъм. Дори бандитите имат чувство за национална принадлежност, а без Руфъс британската гордост с турнира на свещената трева ще пострада.

Ястребът дебютира през 2004-а, когато бе едва на 16 седмици. Той първоначално бе обучаван, но три години по-късно вече "работеше сам", наследявайки друг популярен типаж - Хармиш, който е от британска порода. Вече 15 години отговорникът за това "Уимбълдън" да е свободна зона от досадни птици, си върши съвестно работата.

Нещо повече - използват го, когато гълъби започнат да гнездят из ъглите на култови места като Уестминстърското абатство, например. Но най-основната му мисия са двете седмици годишно на "Уимбълдън".

Знаменитостите също искат да се срещнат с Руфъс - в случая това е дукесата Камила

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Плашат го хора в качулки и затова стюардите опитват да предупреждават зрителите в секторите, до които той е близо на определени мачове, да не слагат качулките на главите си, докато гледат. Може да стане нервен и да отлети извън комплекса.

Като цяло Руфъс рядко присъства, когато вървят мачове. Понякога се налага да е там, особено на Централния корт, когато се види ято, което кръжи наблизо.

В 90 процента от дните на "Уимбълдън" обаче, неговата работа е преди да започнат двубоите. Иможен го води в 5-6 ч сутринта из комплекса, а до 10-11 патрулират и преглеждат за птици, които са се свили някъде из игрищата, покривите или други помещения.

След това Руфъс и стопанката му се прибират в своя "офис" и чакат сигнал дали има нужда да се явят на някой от кортовете следобед, когато се играе.

Ястребът, който бди над "Уимбълдън", има над 10 000 последователи в Туитър, където се поддържа негов профил от Иможен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вестник "Гардиън" също не пропусна да опише историята на ястреба Руфъс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos