Един от хората с мнение, което тежи в тениса, произнесе изненадваща "присъда" за Роджър Федерер.

Пат Кеш, австралийската легенда и анализатор на големи турнири за Евроспорт и специализирани медии, е смятан за голям почитател на играта на швейцареца. Но в интервю за UBI Tennis 55-годишният някогашен шампион на "Уимбълдън" отхвърли възможността Федерер да бъде смятан за най-добър тенисист в историята.

"Чувам го от много места като теза - казва Кеш. - Харесвам Роджър, знаете това. Но той дори не е най-големият играч на своята ера, какво остава за цялата история на играта!?

Как може да бъде приеман за номер едно в последните две десетилетия, след като балансът му от преките двубои с Надал и Джокович е негативен? Тези двамата имат предимство пред него, независимо, че той все още е №1 по спечелени титли в Шлема."

Според Пат Кеш, това също ще се промени скоро. Австралиецът се възхищава на постигнатото от Маестрото в кариерата му, като признава, че няма по-голямо удоволствие от това да гледаш Федерер в разцвета на силите му, към края на миналото десетилетие, особено на трева.

"Магия", нарича го Кеш. Но по въпроса с "най-великия в историята", легендата е категоричен.

"Трудно е да го приема - казва Пат. - Ако си най-велик за всички времена, трябва да си доминирал срещу преките си конкуренти.

Роджър има щастието да спечели много трофеи, но и да играе срещу двама невероятни тенисисти. Той губи по фактор номер едно за мен - преките мачове с тях. Като технически умения, грация и ударите, които може да прави, Федерер за мен е на пиедестал над всички останали.

Но за да си номер едно в историята, трябва да си наложил доминация над всички. А срещу Надал и Джокович той така и не успя да го направи. Със сигурност е зад тях, а не е ясно дали изобщо ще попадне в топ 3, ако се върнем и по-назад в годините на други велики играчи и шампиони.

Новак е най-големият от тримата по този показател, той ще надмине и другите двама по титли от Шлема."