Роджър Федерер е далеч от най-добрата си форма, но ще пътува за Австралия и се надява да е на линия за първия турнир от Големия шлем през 2021 г.

Маестрото говори за местна медия след церемонията за връчване на спортни награди в родната му Швейцария. В интервюто през "Schweizer Illustrierte" Роджър признава:

"Няма да сме тук със семейството по празниците, ще посрещнем Нова година в Дубай, както всеки път в последните години. Оттам и пътят до Австралия е по-малко...

Освен това трябва да тествам коляното. Но някъде, където може да се тренира навън, на открит. Тук в студовете да тренирам в зала не е идеален вариант..."

Според местните медии, самият Федерер е притеснен за състоянието си, но вярва, че до старта на Australian Open (8 февруари) може да влезе във форма. Той не е играл от 10 месеца и претърпя две операции.

Планът му е да пътува от Дубай за Австралия около 10 януари - три седмици преди старта на турнирите в страната. От 31 януари ще има две състезания от ранкинг 250 в Мелбърн, където се очаква да се включат топ играчи, които не са в списъка за ATP Cup. Отборната надпревара е от 1 февруари, отново в Австралия.

Така възможностите за подготовка преди Откритото първенство стават три.

Роджър едва ли ще се съгласи да играе за Швейцария на отборната надпревара Окачва се да пътува рано, да изкара 14-дневната карантина след пристигането и да се включи в един от двата турнира в Мелбърн от 31 януари. И при участието си там да прецени дали е готов за Australian Open.

Когато излезе отново на корта, Федерер ще е навъртял година без официален мач, което прави прогнозите за това в каква форма ще е доста трудни.