Роджър Федерер ясно показа, че е здраво стъпил на земята и с реална представа за времето, себе си и спорта му.

Швейцарецът обяви в интервю пред агенция "Ройтерс", че няма абсолютно никакъв шанс и надежди да спечели предстоящия от 30 май турнир "Ролан Гарос".

Маестрото е изиграл три мача от февруари 2020-а насам, като загуби два от тях.

Във вторник испанецът Пабло Андухар го изхвърли още в първия кръг в Женева на клей. Тази настилка никога не е била голямата сила на Федерер, но все пак той има пет финала в Париж.

Спечели един през 2009 г. срещу Робин Сьодерлинг, но загуби останалите четири. И то - все от един човек. Рафаел Надал, разбира се.

"Когато си играл толкова малко, а това наистина е оскъдно малко минути и мачове, трябва да гледаш съвсем трезво на нещата - каза Роджър. - Аз имам три излизания на корта за 14 месеца.

Да седя тук и да ви говоря как ще спечеля "Ролан Гарос" просто ще е загуба на време. Естествено, аз нямам никакъв шанс за това! Всеки, който говори обратното, е твърде субективен мой почитател и не гледа реално на ситуацията.

Разбира се, в спорта са се случвали и по-големи сензации и по-луди неща. Но това би било сред най-лудите, ако се случи. Не мисля, че в спорта за последния век има такъв пример - един 40-годишен човек да се появи отникъде, след като реално не е играл повече от година, и да бие всички наред за титлата на турнир от Големия шлем.

Сезонът на трева е друга работа, аз се чувствам по-добре там и ще бъда в по-приемлива кондиция. Не казвам, че влизам като фаворит в "Уимбълдън", но несъмнено там амбициите ми са по-големи. И ще гледам да съм в оптималното си състояние в Лондон.

Ще дам всичко в Париж, но Ги (Ги Форже, директорът на турнира и негов голям приятел от 20 години - б.р.) знае добре какво е положението. Просто ме помоли да остана възможно най-много дни там, това ще е целта!"

Французинът, който през 80-те и 90-те години на миналия век спечели 11 титли в ATP тура и стигна до №4 в ранглистата, коментира темата:

"Говорим с Роджър и съм му казал мнението си. Колкото по-добре се представи в Париж, толкова по-силен ще е за сезона на трева, а и за Токио. Защото той иска да играе и на Олимпиадата. Клей е настилка, на която трябва да си прецизен във всичко, което правиш, но и в идеална кондиция. Федерер само ще спечели от това да участва на "Ролан Гарос".