Новак Джокович разкри, че е предложил позиции в новосъздадената Асоциация на професионалните тенисисти (PTPA) на своите големи съперници в тениса Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Но сърбинът е срещнал отказ от двамата, които не одобряват неговото напускане на Съвета на играчите към ATP и "разцепване" на позициите на тенисистите.

И така продължава да се затвърждава усещането, витаещо в последните месеци около играта, че тримата големи изобщо не са близо в позициите си по куп важни въпроси. А отношенията между Новак от една страна, и другите двама най-титулувани - Рафа и Роджър, продължават да се изострят.

"Преди да създадем Асоциацията, аз говорих лично и с двамата - Федерер и Надал. И те решиха да не участват.

Естествено, всеки има своето мнение, ние продължаваме напред въпреки това. Има голяма съпротива, много хора опитват да ни спрат, но това няма да ни попречи.", обяви Ноле в интервю в родината си.

В същото изявление световният №1 обясни и целите на новосъздадената структура:

"Тази идея съществува от повече от 20 години. Един от първите, който е опитвал да я превърне в реалност, е моят треньор Горан Иванишевич. През годините няколко опита да бъде създадена такава асоциация са се проваляли по различни причини.

Тенисът е глобален спорт, който има огромна популярност. Но е извън топ 10 ако говорим за това как използва потенциала си. Има монополна система, която го ръководи от десетилетия, а в нея много хора не искат това никога да се промени.

Не сме създали Асоциацията, за да се противопоставяме на някого. Тя ще брани интересите на играчите - тези на върха, както и тези извън топ 10, топ 50 или топ 100. Ще е трудно, но ще се справим."

В същото време Ноле говори и за неуспехите си на "Ролан Гарос" и US Open, обявявайки, че голямата му цел е да завърши годината като №1 в ранглистата. Сърбинът вече официално отказа участие в Мастърс турнира в Париж идната седмица, като ще се завърне на корта в Лондон на Финалите от 15 ноември.

"Загубил съм един мач за целия сезон - казва Джокович. - Не броят този, в който бях елиминиран в Ню Йорк, защото не загубих с тенис резултат, а заради дисциплинарно решение. Имам големи угризения и съжалявам, че не спечелих нито един от тези два турнира в Големия шлем. Бях в страхотна форма и трябваше да взема поне една от двете титли. В Париж бях победен от играч, който просто бе много по-добър от мен в този конкретен ден и този финал. В Ню Йорк бе друго и големите ми съжаления са за онзи турнир.

Но не се притеснявам от представянето си през 2020-а. Дори днес да се откажа от тениса, няма и за какво изобщо да съжалявам. Постигнал съм доста, а и продължавам да работа за победите. През януари има Открито първенство на Австралия, като един Бог знае каква ще е ситуацията и дали ще можем да пътуваме, но за мен това е приоритет на старта на следващата година. Колкото до тази - ясно е. Трябва да я завърша като номер едно в ранглистата."