Роджър Федерер мина през четиричасова драма, но все пак достигна четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Маестрото победи представителя на домакините Джон Милман с 4:6, 7:6, 6:4, 4:6, 7:6 (8) в изключителен мач, от който мнозина очакваха бърза победа за шесткратния победител от Мелбърн.

Световният №47 Милман обаче показа страхотен характер. Той непримиримо връщаше почти всеки удар на Федерер, който от своя страна пък не направи най-добрия си мач.

Австралиецът вече бе побеждавал Маестрото на турнир от Голям шлем (US Open 2018) и имаше увереността, че може да го направи и днес.  И Милман не бе далеч, стигна до решителен тайбрек в петия сет, в който дори водеше с 8:4.

Трябваха му две точки за победата, но допусна обрат до 8:10, за да се сбогува с домашния си турнир. Напрежението в тези мигове бе огромно, а трибуните - разделени в подкрепата между своя Джон и любимия Роджър.

Федерер обърна тайбрека, измъкна се от трудната ситуация и продължава битката за 21-вата си титла от Голям шлем. Следващото предизвикатеслтво пред него е унгарецът Мартон Фучович.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Милман показа на Маестрото, че не го чака лесен мач още в четвъртия гейм, когато успя да стигне до пробив, а в следващата част спаси брейкбол на Федерер, за да поведе с 4:1.

Швейцарецът все пак показа класа в нужния момент, когато Милман сервираше за сета и успя да пробие на 15, а което да се върне в мача. Резултатът бе 5:4 за австралиеца, но Федерер сервираше за равенството, когато натъпи рядко срещан срив за Маестрото. Той допусна пробив на нула в най-важния момент, с което загуби първия сет.

Във втория играта на швейцареца отново не бе на обичайното ниво. Целият сет се развиваше равностойно, като за 12 гейма имаше само един брейкбол, който Федерер пропусна.

Стигна се в тайбрек, който макар за кратко, успяхме да видим добре познатия ни Роджър. Той поведе набързо с 6:1 и затвори тайбрека със 7:2, за да изравни сетовете.

Равностойната игра на "Род Лейвър Арена" продължи, като в третия сет двамата отново труно стигаха до точки за пробив. Федерер имаше една при 4:4, но я пропиля.

Малко по-късно обаче Маестрото получи нов шанс. Макар да изоставаше с 15:40 при сервис на Милман, той обърна, осъществи пробив и поведе с 2:1 сета.

И може би мнозина очакваха, че това може да пречупи Милман, но нищо подобно, австралиецът демонстрира непримиримия си дух в четвъртия си сет. Той успя да пробие в седмия гейм, а това бе достатъчно за спечелването му с 6:4.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така се стигна до решителен пети сет, а той бе епичен. Милман проби в началото, в момент, когато изглеждаше силите на Маестрото привършват.

Но той доказа, защо е един от най-великите и намери начин бързо да върне пробива и да остане в мача.

До края Федерер трябваше да спасява два брейкбола на противника, но отново се справи. На 38 години, изобщо не личи физическите сили на този великан в тениса да го изоставят.

Така се стигна до тайбрек до 10 точки, в който Милман поведе с 8:4 и победата изглеждаше съвсем близо. Особено, когато застана на сервис при 8:5. Дали притеснението нахлу в главата на австралиеца или заради брилянтната класа на Федерер... но обратът се случи. Маестрото стигна до 10:8, за да триумфира.

И в 1 ч след полунощ местно време, публиката аплодира дълго и не си тръгваше от арената. След такъв мач - напълно обяснимо.

https://widget.enetscores.com/FWDCC0DF3DD4C28B2F">