Маестрото на тениса - Роджър Федерер, навърши 40 преди дни, а макар да не крие желанието си отново да бъде на върха, той разкри някои от проблемите, с които трябва да се справя като активен спортист на тази възраст.

В интервю пред "Blick", носителят на 20 титли от Шлема говори повече за състоянието си, за плановете си, както и за начина, покойто е прекарал своя 40-ти рожден ден.

Макар през тази година той да направи опити да се върне на върха, ясно се вижда, че му е трудно да поддържа топ ниво в продължение на седмица или две.

Той отпадна на четвъртфиналите на любимия си "Уимбълдън", след което реши да си веме почивка.

"Коляното ми е добре. По време на тази почивка не съм усетил болка, но заради тази травма имаше периоди, в които не можех да правя нищо.

След "Уимбълдън" трябваше да почивам. Тази седмица ми предстоят срещи с лекарите, след което ще взема решение за програмата си. Към момента положението е несигурно.

Преди въпросите пред мен бяха доста по-прости. Те бяха свързани с място в ранглиста, програмата на определен турнир, играта на определен противник. Сега е по-сложно, мисля преди всяко упражнение на тренировка, защото не зная как ще се чувствам след него.

Всеки път се чудя какви са реалистичните ми цели, как бих могъл да ги постигна. Изобщо цялата ми нагласа е доста по-различна. Преди говорех и действах, сега повече слушам.

Сега имам нужда от повече време за всичко. Преди години, ако например гърбът ми блокираше или почувствах някаква мускулна болка, знаех, че след два дни всичко ще е наред и ще тренирам нормално. Сега обаче тези неща понякога ми костват до две седмици. На тази възраст вече трябва да си по-търпелив със себе си. В същото време обаче радостта от завръщането на корта е много по-голяма. Преди приемах много от победите за даденост, но сега нищо не е сигурно.

Трябва да се адаптираш. Няма друг начин. Винаги ми се е налагало да го правя в хода на кариерата си. Много неща се промениха: опитът, успехите, личността ми. В момента съм просто един тих човек, който приема нещата с чувство за хумор. Винаги се опитвам да гледам от положителната страна на всичко.

Ако сега нещата не са добре, със сигурност ще се оправят след време. Справям се добре в живота, близките ми са живи и здрави, на 40 години все още играя. Какво повече бих могъл да искам? В момента съм в мир със себе си и не се съмнявам, че предстоят още хубави неща", сподели той.