Роджър Федерер набеляза шестте приоритетни цели за новия сезон на пресконференция в родината си.

Маестрото продължава да преследва титли и върха в ранглистата, независимо, че през август догодина ще навърши 39.

През миналия сезон Федерер взе четири титли, загуби инфарктно финал на "Уимбълдън" и като цяло в никакъв случай не може да се каже, че 2019-а е била слаба за него.

Но е очевидно, че натоварванията вече трябва да бъдат дозирани, предвид възрастта на швейцареца и спортното му дълголетие.

"През тази година се чувствах отлично физически, а и играх добре на моменти - анализира Роджър. - Но пропуснах големите цели, което ми се иска да поправя през 2020-а. Именно там ще се концентрирам.

Има шест големи цели през идващата година. Четирите турнира от Големия шлем, Финалите на ATP и, естествено, Олимпиадата в Токио. Това са приоритетите."

Федерер е печелил и четирите надпревари в Шлема общо 20 пъти, има и шест титли от Финалния турнир в Лондон.

Но олимпийско злато му убягва поне на сингъл (има на двойки), след загуби финала през 2012-а от Анди Мъри.

"Иска ми се да спечеля поне една от тези шест титли - продължи Роджър. - Знам, че "Ролан Гарос" ще е най-труден, там винаги е било така за мен. Но всяка от тези титли, както и турнирите, в които имам да защитя трофеите си от 2019-а, са ми важни.

Имам усещането, че ме чака силна година. Последните 20-ина сезона минаха като на филм, толкова бързо. Искам да се наслаждавам повече на играта си, да не тичам в този забързан ритъм, в който нямам време да оценя победа или титла."