11 дни преди старта на "Уимбълдън", Роджър Федерер е видимо далеч от най-доброто си състояние, към което искаше да се върне именно на "свещената трева" в Лондон,

Маестрото се завърна на любимата си настилка на турнира в Хале, където преследваше 11-а титла, но отпадна още след втория си мач. Той загуби от Феликс Оже-Алиасим с 1:2 сета, като не скри разочарованието си от получилата се ситуация.

Нетипично за себе си, той отмени пресконференцията след мача и отказа да застане пред медиите с мотива, че първо иска да анализира случилото се. Когато това най-сетне се случи, Федерер сподели:

"Имах нужда от време. Трябваше да анализирам какво се случи, най-вече в третия сет. Не съм щастлив от случилото се, от това по какъв начин завърши този сет. Всъщност имаше моменти, в които наистина играех добре, но загубих. Просто всичко беше възходи и падения, напомни ми на мачовете ми в Женева преди месец.

Предпочитам да бъда откровен с вас, а не просто да застана и да кажа грешните неща. Не е идеите да излезеш пред пресата и да отбиеш номера с няколко заучени неща.

Истината е, че не съм доволен, разочарован съм. Имах добри, но и лоши моменти в този мач. Явно това е част от завръщането и ще бъде по този начин и в бъдеще.

Първият ми сет беше страхотен, вторият беше добър, макар да го загубих. Може би се разочаровах от начина, по който загубих доста лесни точки. Просто сам позволявах на противника да ме надиграва.

Вярвам, че можеше да се завърна по-добре, но в крайна сметка трябва да се приема реалността. Проблемът ми е в постоянството. Днес бе най-сериозното доказателство, че трябва да работя много и да се подобря. Просто не съм достатъчно добър в момента.

Поздравявам Феликс, той е страхотен играч с бъдеще, затрудни ме максимално и заслужено ме победи".