Роджър Федерер вече планира следващия сезон в тениса, след като операция на коляното го вади от играта до края на този. Всъщност, Маестрото посочи конкретно и двете големи цели, за които иска да е в топ форма догодина.

През август той ще навърши 39 години и все повече се спекулира около това дали не е време да спре с активната кариера. Но в разговор с фенове и репортери онлайн по време на представянето на новата обувка с логото му, която сам е проектирал, Федерер изобщо не спомена за такова нещо.

"Чувствам се много добре, но е рано да започна тренировки - каза швейцарецът на въпрос на тенис запалянко. - Нуждата от тази интервенция е неприятен удар, но гледам позитивно на нещата. Целта е ясна, трябва да съм в оптимално състояние през януари, за старта на следващия сезон. Има две участия, за които искам да съм в топ форма, това се подразбира от само себе си - "Уимбълдън" и Токио".

Любопитно, финалът на сингъл в тениса на Олимпиадата в Япония догодина е насрочен за 1 август. Седмица по-късно Роджър ще навърши 40 години. Но това е единствената голяма титла, която липсва във витрината на човека, доминирал световния тенис през новия век.

Роджър има олимпийско злато на двойки заедно със Стан Вавринка, но не и на сингъл.

Надпреварата на свещената трева в Лондон е другата цел. "Уимбълдън" и Федерер не крият взаимната любов помежду си, едва ли има по-голям любимец на публиката там от него. След осем титли, очевидно гладът за нови победи на тревата не спира.

В онлайн интервюто, Маестрото си припомни и първия си голям триумф на турнира, като го нарече "момент, дал ход на цялата ми кариера".

През 2001 г. младият талант Федерер победи в петсетова класика на "Уимбълдън" защитаващия титлата си Пийт Сампрас в четвъртия кръг. И въпреки че не спечели титлата, направи огромно впечатление на света на тениса.

"Когато можеш да биеш Сампрас на тревата в Лондон, самочувствието изведнъж се променя и си вярваш, че можеш да постигнеш всичко", обясни Роджър за ефекта от този мач.