Роджър Федерер ще играе тенис докато му е забавно, макар да е обмислял отказване си през последните пет години.

Това призна Маестрото, който в момента се възстановява от операция в коляното, като се очаква да се завърне на корта за Откритото първенство на Австралия.

Федерер сподели, че моментът с отказването му не е толкова далеч, все пак е на 39, но на този етап не стои на дневен ред. Когато спре да изпитва същата наслада от тениса, той е готов да се отдаде на семейството, бизнес начинанията си и пътувания из света.

"Мислите за отказване преминават през главата ми вече около пет години. Но докато ми е забавно и докато не е проблем за всички нас, смятам да продължа.

След това ще се концентрирам върху семейството, моята фондация и спонсорите ми. Много съм заинтересован от някои бизнес идеи и от предприемачество. Но определено не искам да планирам всичко точно сега.

Искам да се върна на много места, на които съм бил. Обичам да пътувам до Азия и Южна Америка. Харесаха ми Мексико, Чили и Колумбия. Мога да си представя, че ще участвам в демонстративни мачове. Ще пренеса тениса на места, където спортът все още не е получил особено внимание.

Колкото до травмата, на правилния път съм. Постепенно се завръщам, но не се поставям под напрежение и използвам колкото време ми е нужно.

Ще играя на даден турнир, когато съм готов на 100%. В момента изглежда така, че мога да се завърна на Australian Open през януари", сподели той.

Федерер също така отрече слуховете, че е подкрепил Новак Джокович в плановете му за създаване на нов съюз на играчите, който да има тежест в решенията на АТР.

"За последно си говорих с Новак преди около два месеца. Коментирахме кога ще се завърнат турнирите, по какъв начин, както и какви ще са противоепидемичните мерки.

Не сме коментирали никакви толкова сериозни неща като създаването на този съюз. В момента и двамата имаме роля в съвета на играчите, трябва да се погрижим за оцеляването на турнирите и колегите си в тази трудна ситуация"