Роджър Федерер оцеля на корта на "Ролан Гарос" в ранните часове на неделя българско време, побеждавайки много трудно германеца Доминик Кьопфер със 7:6, 6:7, 7:6, 7:5. Двубоят продължи над 3 часа и половина, за да завърши в 00.43 ч местно време в Париж с познатия жест - вдигнатите победно ръце на Маестрото.

За първи път в близо 22-годишната му кариера той игра вечерен мач на "Ролан Гарос", като дори нямаше публика, за да го оцени. Комплексът е празен след 22 ч местно време заради вечерния час - една от мерките срещу пандемията в страната.

39-годишният Федерер някак издържа физически на изпитанието, но намекна, че е възможно днес да обяви оттегляне от турнира.

"Утре ще анализираме - каза Роджър след победата си. - Имам нужда да реша дали да продължа или да взема отдих. Дали не е твърде рисковано да продължа да натискам, особено след толкова дълго време извън корта.

Няма да имам традиционната седмица почивка преди турнира в Хале, след това идва "Уимбълдън"... Сега се чувствам добре, но важно е как ще се събудя утре. Признавам, че не очаквах да спечеля три мача тук в Париж."

Маестрото мина през три тайбрека срещу коравия Кьопфер, като нито за момент не доминираше в играта така, както сме свикнали да очакваме.

Чака го мач на осминафинал срещу играещия отлично и вече утвърден в топ 10 Матео Беретини, в който италианецът вече изглежда фаворит. Ако изобщо швейцарецът играе, защото изглежда, че обмисля да спре с участието си в Париж дотук.

"Не съм на 17, за съжаление - усмихна се Роджър след среднощните си геройства. - Не съм дори в обувките на Рафа и Ноле, а бих дал всичко да съм в онзи момент, в който се намират те. Защото ги виждам да се наслаждават на играта и на тежките мачове, а при мен това го няма в момента. Аз лека-полека вървя към завръщане, мач по мач...

Такива срещи като тази са ми нужни, но е важно да не пресиля тялото и психиката. Беше много трудно без публика, няма откъде да дойде допълнителната ти енергия... Надявам се много хора по света да са гледали до късно мача по телевизията и поне заради тях да си е струвало..."

Въпросът с късните мачове без публика на "Ролан Гарос" вече става основна тема на турнира. Надал, Джокович и Федерер изиграха по един, като усещането е за нещо неособено смислено. Ако кортът е пълен, вероятно ефектът ще е различен, но кому е нужен двубой до след полунощ пред празни трибуни?

"Ти си вдъхновение - написа по време на срещата Анди Мъри към Федерер в Туитър. - Да те видя на 39 как се бориш в полунощ на корта, как се надъхваш сам след всяка точка и как изживяваш всичко - страхотен си! Прави това, което обичаш!".