Роджър Федерер спомена "забранената дума" - отказване, в интервю пред медии в родната Швейцария. Рекордьорът по титли в Големия шлем заговори за плановете си за следващия сезон, като - съвсем логично - бе питан и за това мисли ли за спиране с тениса.

Федерер е 81-ви набор, а догодина през август ще навърши 39. Възраст, на която някак не е прието да си все толкова добър в тениса и до достигаш финали на най-големите турнири.

През настоящата година обаче Маестрото го направи - игра за титлата на "Уимбълдън" и имаше два мачбола за нея, за да я загуби в петсетова драма от Новак Джокович.

Роджър говори за плановете си, както и за изгарящата амбиция, която го движи в очакване на следващия сезон.

"Бях решил, че искам да играя само до "Уимбълдън" догодина - призна 20-кратният шампион в Шлема. - Но сега сериозно мисля за Токио, за олимпиадата. Ще го обсъдим пак с моя щаб, както и със семейството ми. Това е важно решение, а и в хода на следващия сезон, то може да се промени."

Олимпийското злато е голяма амбиция на швейцареца. Той загуби финала от Анди Мъри през 2012-а в Лондон, а въпреки че има злато на двойки (2008 г.), продължава да мечтае за титла и на сингъл.

"Говорил съм с Мирка (съпругата му), разбира се - продължи да говори за плановете си Федерер. - В следващите няколко седмици ще вземем някакво решение за крайната цел.

Предстои ми серия от демонстративни мачове през ноември в Южна Америка, на които се съгласих, защото след това ще имам възможност за по-дълга почивка. Обикновено стартирам подготовката за новия сезон на 4 декември, сега ще е на 11-ти.

Не е нужно да съм готов на сто процента за ATP Cup, целта е да съм напълно във форма за Откритото първенство на Австралия. Много е важно да имам добри почивки след серия турнири."

Федерер спомена думата "отказване" с усмивка на пресконференцията си, но е ясно, че никак не му се иска кариерата му да приключва. Играе му се, въпреки че и годините си казват своето.

Той е на върха от 18 сезона, като постоянно е един от тримата най-добри, а в дълги месеци и №1.