Роджър Федерер се завръща на корта днес, когато ще се изправи срещу британеца Дан Евънс във втория кръг на турнира в Доха, Катар. Швейцарецът не е играл от над 13 месеца след серия травми, две операции и ваканция, която си взе по време на Откритото първенство на Австралия заради сложната и тежка карантинна ситуация за тенисистите там.

Федерер тренира в Катар от десет дни, като негов спаринг партньор почти постоянно е бил именно Евънс, с когото сега жребият го среща още на старта на завръщането му.

"Ако коляното ми издържи, това ще е перфектен старт на сезона с определени цели в него - каза Федерер пред агенция "Ройтерс". - Първата е "Уимбълдън", а втората - Олимпийските игри. Не съм крил никога, че това са двете състезания през годината, около които ще концентрирам подготовката си. Имах нещастието да пропусна игрите в Рио през 2016-а заради травма в коляното и още тогава се зарекох, че в Токио трябва да играя."

Роджър говори и за смяната на върха в тениса, за която доста се пише и коментира от години, но все не се случва.

Тримата големи просто не се дават на никого.

"Проблемът на следващата генерация е, че Рафа, Новак и аз просто отказваме да се променим - коментира Маестрото. - В силен момент, някой от тях може да ме победи, може да бие Надал или пък да спечели един мач срещу Джокович. Но ще падне от друг от тримата. Не се е появил някой, който да ни бие наред. Големите промени ще настъпят най-рано след три години. Толкова още виждам Рафа и Новак да не се дават и да продължат по същия начин. Аз самият също не смятам да се отказвам. Познавам себе си, познавам и тях двамата. Ние не обичаме да губим."

Евънс, първият съперник на Роджър след дългото отсъствие, също говори в Доха за състоянието на великия швейцарец.

"Той е корав тип, а и изглежда напълно здрав - каза британецът. - За мен бе чест да правя тренировъчни мачове с Федерер, защото човекът е легенда. Видях изключителни неща, но и аз не се давам, направих така, че тези мачове да са като състезателни за него. Така искахме и двамата, така и стана. Сега ще се срещнем и в турнирни условия.

Но виждам, че той има и кондицията, и вътрешния огън, да побеждава отново. Великолепна гледка, ако трябва да бъда честен!"

Турнирът в Доха от ATP 250 ще се предава по MAX Sport 1, а началният час на мача на Федерер с Евънс се очаква да е около 17,30 ч.