Остават два дни до премиерата на документалния филм за края на кариерата на великия Роджър Федерер.

Швейцарският тенисист е звездата на "Федерер: Последните 12 дни", които разказват за участието му на турнира Купа "Лейвър", където го гледахме за последно, както и за славните дни преди това.

В интервю за "Гадзета дело спорт" Маестрото говори за впечатленията си от филма и ракзри интересни неща около личния си живот.

За филма:

"Това наистина бяха последните 12 дни от моята кариера. Много неща се случиха в тези дни. Документалният филм показва страданието, уязвимостта и красотата, която съществува в кариерата на един атлет. Тези кадри трябваше да са лични и за мсемейството ми, но те бяха толкова хубави, че решихме да не ги пазим само за себе си. Затова съм горд да ги споделя с феновете."

За отказването от тениса:

"Първоначално смятах, че ще страдам много при обявяването на новината. В края на краищата се превърна в едно голямо парти. Не очаквах, че всичко ще е толкова красиво. Ще видите във филма. Когато го видяхме с жена ми, плакахме поне шест пъти. Тогава приех, че кариерата ми е приключила".

За съперниците, които още са на корта:

"Аз приех моето решение и продължавам да следя тениса с удоволствие. Следя резултати и се опитвам да гледам колкото мога повече. Имам голям респект към Анди, Ноле и Рафа. Без тях нямаше да съм човекът, който съм. Винаги ще съм им благодарен, за това, което направиха за мен. Ако се нуджаят от моята помощ, бих се отзовал."

За класата на Синер и Алкарас:

"Това е добра новина за тениса. Страхотно е, че италианец е №1 в света. Има много играчи от тази страна, които играят силно - Коболи, Нарди, Арналди, Музети, Сонего, Беретини и Синер. Сигурен съм, че забравям някого. Яник го заслужава, защото играе прекрасно. Следя с интерес и е рано да кажем дали ще има съперничество с Алкарас. Всеки играч е с различен характер, но са много силни и изглежда, че се уважават. Страхотно е да ги гледаш как играят."

Играят ли децата му тенис?

"Не знам дали ще тръгнат по моите стъпки, но съм щастлив, че и четиримата играят тенис. Близначките играят по 3, 4 пъти в седмицата, а момчетата са още млади, но искат да са шампиони. Естествено, Еверест не се катери за един ден и това е дълъг път. Засега просто съм щастлив, че са активни."

Как върви живота му сега?

"Много добре. Спя по малко, защото не мога да се оправдавам с тренировки или мачове. Дъщерите ми са на 15, а синовете на 10. Прекарваме много време заедно в Швейцария, но и пътуваме. Градя забавни проекти, като например с "Амазон". Обикновено ставам рано и ходя на фитнес. После помагам на децата и ги карам на училище. Опитвам се да остана във форма и играя тенис възможно най-често."