Асоциацията на професионалните тенисисти наказа австралиеца Ник Кириос заради непристойно поведение по време на мача му на турнира от сериите "Мастърс" в Рим срещу норвежкия квалификант Каспер Рууд.

Глобен е с 20 хиляди евро, като ще трябва да заплати на организаторите и всичките разходи по престоя си в италианската столица, а също така ще бъде лишен и от спечелените 45 точки за световната ранглиста и от полагащите му се 33635 евро от наградния фонд за достигането до втория кръг.

При резултат 3:6, 7:6(5), 1:2, ядосан от поведението на зрител на трибуните, Кириос избухна, като счупи ракетата си, след което ритна бутилка с вода, а накрая хвърли и стол на корта, заради което беше дисквалифициран.

"Ден, изпълнен с много събития, ако мога да се изразя така. Емоциите в мен надделяха. Просто исках да кажа, че атмосферата на трибуните беше ненормална и за мен е много жалко, че всичко трябваше да завърши по този начин. Съжалявам, Рим, ще се видим отново, може би", написа австралиецът в "Инстаграм".

Това не е първо подобно прегрешение на Кириос, който през 2016 година отнесе санкция с лишаване от състезателни права за два месеца заради обиди към зрители на турнира "Мастърс" в Шанхай.

Една от най-големите звезди на съвременния тенис Роджър Федерер (Швейцария) смята, че наказанието на австралиеца е достатъчно.

 

"Лишаване от точките, глоба, мисля, че тази санкция е достатъчно тежка. Той знае, че е допуснал грешка. Не смятам, че е необходимо друго наказание. Той напусна корта. Какво е направил? Наранил е един стол? Това не е достатъчно за мен. Не знам дали той е под някаква форма на пробация след Шанхай. Ако това е така, може би трябва да бъдат взети и допълнителни мерки. Ако, обаче, не е, не мисля, че трябва да бъде лишаван от състезателни права", коментира Федерер.