Роджър Федерер отказа да играе в Дубай от понеделник.

Това трябваше да е вторият пореден турнир с участието на швейцареца след завръщането му на корта. 20-кратният шампион в Големия шлем не бе играл 14 месеца заради две операции и серия травми, но се появи в Доха тази седмица и записа победа над британеца Дан Евънс.

В четвъртък Николоз Басилашвили елиминира Федерер от турнира в Катар, но се очакваше той да се появи в Дубай и да продължи пътя в търсене на връщане на спортната форма.

Но 39-годишният Маестро обяви късно снощи, че няма да играе в Емирствата. Причината е съвсем очевидна - той просто не е готов за още мачове толкова бързо.

"Благодаря на организаторите в Доха за поканата, както и на хората в Дубай - каза Роджър след отпадането от грузинеца. - Реших да пропусна следващия турнир, за да се върне към тренировъчния процес в търсене на подобряване на състоянието ми. Преценихме с щаба ми, че са ми нужни поне още 5-6 седмици работа за кондиция, за физическата ми форма. Вероятно ще са и повече...

Така че в следващите четири месеца до "Уимбълдън", ще гледаме внимателно към календара, за да видим къде евентуално може да играя. Важно е да намеря баланса между подготовката, възстановяването и мачовете. Целта е "Уимбълдън", разбира се."

На практика по този начин Федерер потвърди, че сезонът на клей не го интересува, а вероятно дори и "Ролан Гарос".

Перспективата да играе петсетови мачове на червено в Париж, а и доста сериозната възможност да отпадне рано там, едва ли допадат на вечно Роджър. Ясно е, че приоритет за него са "Уимбълдън" през юни и олимпиадата през юли в Токио, но е под сериозна въпросителна как би влязъл в тях без поне десетина мача, изиграни преди това. А очевидно към момента планът не е да има такива.

Решението на Федерер засилва и съмненията на специалистите, че той може да се върне в идеална кондиция на 39 години, след като не е играл 14 месеца. За 20-годишен професионален спортист това не би бил чак толкова сериозен проблем, но със сигурност възрастта е фактор при такова възстановяване.