Шампионът от "Ролан Гарос" през 1983-а и настоящ капитан на Франция за Купа Дейвис - Яник Ноа, коментира удивителната трансформация на Роджър Федерер.

Заради 20-те си титли от Голям шлем и невероятния стил на игра, Маестрото е смятан от мнозина за най-великия тенисист в историята.

Швейцарецът е обожаван и заради перфектния си образ извън корта, но и самият той е признавал, че не винаги е бил спокойният и уравновесен човек.

Яник Ноа коментира етичния кодекс на АТР, като сподели:

"Дори и Роджър Федерер нямаше да е такъв джентълмен, ако не бяха променени правилата. Като млад той беше просто един лигльо.

Псуваше непрестанно, чупеше ракети, но бързо разбра, че по този начин няма да стигне никъде.

Научи се да контролира емоциите си по невероятен начин. Днес Федерер е като будистки монах. Това бе една красива трансформация.

Съперничеството между Федерер и Надал е много приятелско и джентълменско. По мое време ситуацията не беше такава. Тогава играеха Бьорн Борг, Джон Макенроу, Джими Конърс и Иван Лендъл. Всички те бяха много силни и непредсказуеми характери, държаха се агресивно и си позволяваха доста повече.

Бях в къщата на Пат Кеш в Мелбърн, а същевременно Джон Макенроу играеше срещу Микаел Пернфорс. Това се случи на Australian Open през 1983 г. Джон водеше комфортно и вече бяхме сложили една бира за него в хладилника, тъй като беше обещал да дойде при нас след мача.

Джон на няколко пъти каза неприлични неща и удари ракетата си в земята - неща, които тогава бяха съвсем нормални, особено за него. Тогава обаче етичният кодекс вече беше влязъл в сила и изведнъж дисквалифицираха Макенроу! Беше някак иронично, тъй като кодексът бе създаден най-вече заради него. След мача Джон дойде при нас и беше много разстроен. Ако не беше тази дисквалификация щяхме да играем един срещу друг в следващия кръг, но за съжаление не се случи така", разказа Ноа.