Жо-Вилфред Цонга е един от десетките тенисисти, които през годините се приближаваха максимално до върха, но страдаха от наличието на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Върховото му постижение бе през 2012-а, когато стигна до №5 в света, а освен това игра финал на Australian Open през 2008-а и по два полуфинала на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

Цонга, който спечели 18 титли в кариерата си, обясни каква промяна носят в играта тримата големи и защо са толкова доминантни.

"Нека бъдем честни. Щях да се радвам ако тези тримата не съществуваха. Когато си в елита толкова години, виждаш, че можеш да стигнеш топ 5, но не повече. Но е и голяма гордост да се изправиш срещу тях. Да спечелиш срещу тях е нещо уникално", обяснява Цонга, който има 6 победи и 12 загуби срещу Федерер, 4 победи и 10 загуби срещу Надал, както и 6 победи и 17 загуби срещу Джокович.

"Имало е турнири, в които се чувствам перфектно, стигам до осминафинал, но виждам схемата и е невъзможно да не се обезкуража. На четвъртфинал трябва да играеш с някого от тях и ако спечелиш, най-вероятно ще играеш с друг от тях. Ако спечелиш отново, те чака третият на финал. Знаеш, че ако станеш шампион, е абсолютно чудо", добавя французинът.

През 2014-а Цонга успя последователно да победи Джокович и Федерер в рамките на една седмица от турнира в Торонто.

"След финала с Роджър се чувствах тотално изтощен. Помня, че отидох в тоалетната и уринирах кръв. Уплаших се, повиках лекар и той ми каза, че от умората и напрежението съм скъсал мускулни влакна. Това никога няма да го забравя, както и битките с Голямата тройка", заяви 35-годишният играч, който е към края на своята кариера.