Анри Льоконт, някогашен любимец на френските фенове и финалист на "Ролан Гарос", засипа с комплименти Тримата големи в модерния тенис - Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

Бившият №5 в света, който в момента е телевизионен коментатор на най-големите турнири в тениса, говори и за евентуалното подновяване на сезона в извънредната ситуация.

"Никога след настоящите времена няма да видим такова нещо като тези тримата - каза Льоконт. - Наслаждавайте им се, докато са тук и играят все още.

Това са мутанти, това е ерата на мутантите! Не може да има такова постоянство и стандарт в представянето, който никога не пада. Те са невероятни! Гледаш с очакване как някой ще ги свали от трона им, но не се случва вече второ десетилетие.

Няма да се изненадам, ако догодина след Олимпиадата Роджър се откаже. Никак няма да бъде неочаквано за мен, ако Рафа го стори през 2022 г. Новак ще играе още 2-3 години, не повече. И после - край.

Да, има добри играчи - Зверев, Тийм, Циципас и тъй нататък, но не мисля, че някога ще видим такова свръхчовешко съперничество.

А и времената се менят и не се знае към какъв свят се движим, включително в спорта. Кой зане как ще изглежда тенисът след година?

Дали няма да са турнири, които следим пред телевизорите, без публика, без настроение и харизма?"

Льоконт призна, че е бил изумен от нивото на мача между Джокович и Федерер на финала на "Уимбълдън 2019", който коментира на живо. Той нарече представянето на двамата "изумително", спомняйки си ясно отигравания в петия сет, които са типични за тенисисти, току-що започващи срещата.

"Как Роджър държи това ниво на 38 години за мен остава необяснимо", призна Анри.

Двубоят продължи 4 часа и 58 минути, а Федерер изпусна три мачбола и загуби.